Овощари питат: Защо се бавят обвързаните плащания за плодове и зеленчуци?

Средствата трябваше да се преведат до 1 март, защото през февруари и март правим 50% от всички разходи, заявяват от Добруджански овощарски съюз и Съюза на дунавските овощари

Защо се бавят средствата от обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци, питат стопани от Съюза на дунавските овощари и Добруджанския овощарски съюз. Те са изпратили писмо до земеделския министър Иван Иванов с копие до зам.-министър Иван Христанов и до новия изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ Николай Каварджиклиев. В него овощарите напомнят, че обвързаната подкрепа се е чакала в периода 20 февруари – 1 март.

Ето и пълния текст на писмото:

цвят на кайсияБранш плодове и зеленчуци е изключително притеснен за сериозното забавяне в работата на ДФ „Земеделие“.

Плащанията по обвързаната подкрепа вече се бавят. Нямаме никаква информация как върви работата във фонда.

Все още няма ставка, а да не говорим за плащане на сумите.

Искам да направя ретроспекция, с която може би за пореден път не сте запознати.

Преди 2 години по изключително настояване на сектор плодове и зеленчуци, се промени наредбата за отчитане на добивите по Схемата за обвързано подпомагане за плодове с един месец по-рано, а именно през месец декември. Целта на изместването беше ДФ „Земеделие“ да започне обработката на входираните документи за отчитане на добива с един месец по рано и да изплати помощта на овощарите с един месец по-рано: от 20 февруари до 1 март.

Въпреки че отчитането на фактури в месец декември възпрепятства производителите на ябълки и круши, които все още не са продали цялата си реколта, ние всички направихме компромис, защото ТЕЗИ СРЕДСТВА СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НЕОБХОДИМИ В НАЧАЛОТО НА СЕЗОНА. Масово нашите членове започнаха да звънят и да изказват недоволство от ПОРЕДНАТА ЛЪЖА КЪМ ТЯХ и не свършената работа от страна на Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“.

Петдесет процента от разходите за отглеждане на овощна градина се правят през месеците февруари и март за торене, резитба, първи основни и най-важни растително защитни мероприятия. Настояваме плащанията по обвързаната подкрепа да са в най-кратки срокове по сметките на производителите на плодове и зеленчуци, защото ТЕ СА ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ СЕГА, за да започнат новия сезон.

Leave a Comment