Й. Кръстанов: Раздаването на пари за отопляеми и неотопляеми оранжерии е социализъм в действие

Масово ще се отглеждат зеленчуци в топлите сезони, което ще наводни пазара. Ще останем и без късни домати и краставици

Йордан КръстановЙордан Кръстанов, председател на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, пред Агро Пловдив

Г-н Кръстанов, според последния вариант на помощта de minimis за оранжерийно производство подпомагане ще получат стопаните на отопляеми и на неотопляеми съоръжения. В същото време бюджетът се запазва на 3,5 милиона лева. Как приемате тази промяна?

– Приемам го като абсолютна глупост и като пълна подигравка със сектора. Да се раздават пари на калпак е социализъм в действие – на всички по една филия хляб, за да не умрат от глад. Но на кого помага министерството? На незасадените оранжерии ли? Помощта трябва да се насочи към производителите, които са засадили и имат високи разходи за отопление, а не към тези, чиито оранжерии са празни и ще останат такива, докато не се затопли времето. За какво да им дават на тях пари?

Дали сте изчислили каква ще бъде ставката за декар?

– Подпомагане ще получат всички оранжерийни производители, които миналата година са участвали в обвързаната подкрепа. Мога грубо да сметна колко ще е тя. През 2021 г. бюджетът на оранжерийно производство в обвързаното подпомагане бе 7,5 млн. лв. Сега бюджетът е 3,5 милиона лева за de minimis. Като се разпределят по същия начин, това означава, че ще вземем по 600 лева на декар и това ще е еднократно. 600 лева струват 500 кубически метра газ, а в момента потребяваме по 1000 кубически метра на ден. Моята сметка за газ, потребена за десет дни през февруари, е 20 000 лева. А ще топлим и през март, и през април. В първия вариант, по който щеше да се разпредели помощта, щяхме да получим по около 1500 лева на декар през март и още толкова през април. С тези пари щяхме поне да си платим ДДС.

Как се стигна до това решение на министерството? Нали подпомагане трябваше да получат само производителите на ранни зеленчуци, които отоплят оранжериите с природен газ?

– Ние от БАПОП предупредихме още миналата година, че заради поскъпването на природния газ без държавна помощ няма да можем да отгледаме ранни зеленчуци. Казахме, че са необходими между 30 и 40 милиона лева, които, след като извършим продажбите на готова продукция, ще се върнат в държавния бюджет чрез ДДС. От министерството бяха доста загрижени. Казаха, че държавата може да ни поеме между 30 и 40% от разликата между миналогодишната цена и актуалната цена на природния газ. Другото трябваше да остане за сметка на бизнеса. Това все пак щеше да е някаква помощ. Преди малко повече от месец определиха бюджетът за нас да е 3,5 милиона лева. Пресметнаха размера на подпомагане да не е на стопанство, а на хектар и помощта да е само за оранжериите, които използват природен газ. А ние винаги сме настоявали  сумата да бъде за всички отопляеми съоръжение, независимо с какво се отопляват. Не е никак трудно да се изчисли разходът при използване на пелети или въглища, тъй като и при тях може да се сметне в мегавати. Има си таблици, има си начини да се подпомогнат всички, които отоплят. И ето че миналата седмица изведнъж решиха, че трябва разпределят средствата към всички.

От министерството може би не разбират, че като обявяват някаква сума за подпомагане, това не създава надежда в хората. Те просто не засаждат. Обяснил съм, че хората са толкова лъгани, че не могат да вярват на обещанията на министъра, който им каза преди един месец да засаждат, защото ще има пари за отопление.

Но все пак сигурно в някои оранжерии вече се отглежда нова реколта? 

– Отглежда се, но предимно в по-малки съоръжения. Те разчитат на обещаната помощ от държавата и за тях вече няма връщане назад – платили са не малко средства за разсади, засадили са зеленчуците и е късно да се откажат. Големите оранжерии с по над 100 декара обаче са празни. Ще стане така, че масово разсадите ще се заложат, когато времето се затопли, за да не се харчат пари за отопление. Пазарът на домати и краставици ще бъде наводнен в летния сезон и може да се стигне до изхвърляне на продукция. Хубавото на оранжерийното производство бе, че някои производители отглеждаха ранни зеленчуци, други засаждаха по-късно. Сега огромната част от оранжерийците ще отидат на неотопляемия вариант. Само че отглеждането на зеленчуци в топлите сезони не е оранжерийно производство. Това е просто производство на закрито.

Къде сбърка земеделското министерство?

– От министерството така и не разбраха, че трябва да помогнат на сектора, който отглежда ранните зеленчуци. Когато не можем да произведем ранни домати и краставици, след това не можем да произведем и късни. Защото тези, които сега засаждат, ще могат да отгледат и втора реколта, след като оберат първата. А онези, които засаждат по-късно и без отопление, не могат да отгледат втора реколта. Това в днешната ситуация означава, че и есента няма да има български зеленчуци на пазара. Така се нарушава цялата концепция за оранжерийното производство, чиято цел е да захранва пазара с продукция през почти цялата година.

А защо не поискахте по-голям бюджет, след като ще се подпомогнат и отопляеми и неотопляеми оранжерии?

– Няма да увеличат бюджета, защото земеделското министерство не може да се аргументира пред Министерството на финанси. От МЗм искаха аргументацията от нас, ние каквото можахме, представихме. Но ние не сме енергийни експерти. Подозирам, че министерството не е могло да се аргументира пред финансовия министър и затова бюджетът на де минимис за оранжерийно производство си остана същия.

Кога се очаква да получите помощта?

Вече нищо не знам. Все още няма указания от фонд „Земеделие“ при какви условия и с каква ставка ще се разпределят парите. Сещам се и за друго. В първия вариант на де минимис помощта беше за оранжерии на природен газ през месеците ноември, декември и януари. Това говори за пълна некомпетентност, защото точно през тези месеци оранжериите бяха празни и нямаше отопление. В същото време подпомагането щеше да стане срещу фактури за потребения природен газ. Така парите щяха да останат неусвоени, защото няма засадено. Намесихме се и месеците се промениха на февруари, март и април.

Какво ще се случи, ако доставките на руски природен газ спрат?

Днес изпратихме писмо до земеделския министър с искане в случай на криза с природния газ, отопляемите оранжерии да влязат в списъка на предприятията, за които с предимство трябва да се подсигури енергия. През 2009 г., когато отново имахме прекъсване на доставките от Русия, за нас приоритетно бе подсигурен газ едно, защото произвеждаме храни, и друго, защото цялата заложена продукция щеше да загине без отопление. Така трябва да стане и сега, ако газът секне.

 

Leave a Comment