Изплатена е помощта de minimis за животновъди

кафяво алпийско козлеДържавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) нареди за плащане близо 20 млн. лв. (19 431 786 лв.) по държавната помощ de minimis за земеделските стопани, които отглеждат крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Средствата са преведени на 10 310 животновъди, подали заявление за подпомагане до 28 февруари 2022 г., включително.

Припомняме, че с оглед на влошената икономическа обстановка в страната и поради настояване на браншовите асоциации в сектор „Животновъдство“, бяха променени указанията по помощта. По този начин стана възможно животновъдите, подали заявление за подпомагане до 28 февруари 2022 г., да получат финансова помощ до 7 март 2022 г. За всички останали кандидати, които подават своите заявления до предвидения краен срок на приема по схемата – 11 март 2022 г., се предвижда помощта да бъде изплатена до 30 март 2022 г.

Утвърденият бюджет по държавната помощ е в размер на 24 млн. лв.

За помощта могат да кандидатстват стопани с допустими за подпомагане животни по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3). Животновъдите се подпомагат за допустимия брой животни, след проверка за реализация по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 или (ПНДЖ3).

Целта на държавната помощ е да покрие част от производствените разходи по отглеждане на животните.

Leave a Comment