Р. Жекова: Новината за изкупуване на зърното от резерва предизвика паника и спекула

Засега изкупната цена е обект на слухове, но пазарната на борсата във Франция вчера бе 800 лева/тон

пролет, пшеница, майСуматохата, която държавата предизвика със задържането на кораби, натоварени със зърно в български води, създаде спекула. Появиха се търговци и цената на пшеницата падна със 100 лева за ден. Това заяви тази сутрин пред БНТ Радостина Жекова, зърнопроизводител от Добруджанския съюз. Тя каза, че действията на държавата със задържането на натоварените кораби са довели до хаос и паника.

От два дни има напрежение на границата с Гърция с камиони, натоварени с царевица, допълни Жекова.

Засега е известно само обещанието на премиера изкупуването на 1,5 млн. тона зърно да бъде на актуални пазарни цени. Какво означава това, зърнопроизводителите все още не знаят, но Радостина Жекова даде пример с цената на хлебната пшеница на борсата в Париж. Вчера цената там достигна 800 лева за тон.

Събеседничката от Варна обясни, че у нас има около 3 милиона тона зърно, от което 25% се намира в складове на производители. Тя посочи още, че засега не се знае в чии складове ще се съхранява изкупеното от държавната агенция по резерва количество, но предупреди, че зърното е жива стока. То изисква специални грижи, които костват средства.

Радостина Жекова допълни, че на проведения миналата седмица Съвет на земеделските министри в ЕС българският аграрен министър Иван Иванов е поставил въпроса за спиране на износа, но никой не е подкрепил обсъждането на подобна тема. Министрите са дебатирали около прекратяване на изискванията на Зелената сделка в този кризисен период и глада, който забраната за износ би донесла на трети страни.

Leave a Comment