Димитър Греков: Земеделските училища трябва да са на „ти“ с практиката

Работна група ще подготви стратегия за професионалното образование
ученици на полето

Най-доброто училище преподава на полето

„Училищата трябва да са на „ти” с практиката. Това, което се търси от бизнеса, ние трябва да го предложим.“ Това заяви днес аграрният министър Димитър Греков при формирането на работна група за развитие на професионалните гимназии, финансирани от бюджета на Министерството на земеделието и храните. Според него диалогът с бизнеса и браншовите организации е задължителен.

Работната група ще подготви стратегия за професионалното образование в направленията селско стопанство, горско стопанство, ветеринарна медицина и хранително-вкусови технологии. Целта на реформата е да осъвременят методите на обучение, да се повиши качеството на преподавателската работа и да се засили интересът към земеделските училища.

Министър Греков информира, че през следващия програмен период ще има много средства за  иновации, които са свързани с образованието.

Работната група ще изработи стратегия, която ще стане основополагащ документ, върху който ще се гради бъдещето на кадрите в земеделието ни, по думите на зам.- министърът на земеделието и храните Валентина Маринова. Тя каза, че е важно младите хора да се изграждат като специалисти, да придобиват знания  и умения, за да бъдат конкурентоспособни на пазара на труда след завършването на своето образование. 

 

Leave a Comment