С дървесина няма да се прави ток

Производството на енергия от отпадна биомаса се прехвърля към закона за възобновяемите източници

отсечени дърветаПромени в Закона за горите ще премахнат възможността за използване на дървесина за производство на електрическа енергия. Днес експерти от Министерството на земеделието и храните обсъдиха с неправителствени организации и с депутати от парламентарната аграрна комисия редактирането на закона.

Предвижда се да бъде разширен обхватът на категориите дървесина, която не може да се използва за производство на енергия. Дискутиращата група се обедини около идеята текстът, регулиращ използването на дървесина за производство на енергия да отпадне от Закона за горите и да се включи в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Целта е да се постигне по-ефективна защита на българските гори, а мерките за насърчаване, предвидени в ЗЕВИ да се отнасят само за производители, които ползват биомаса от отпадна дървесина за производство на електрическа енергия. 

Предвижда се и промяна на чл.115 от Закона за горите, в която се дава възможност всички фирми, регистрирани на територията на дадена община, да участват в процедурите като местни търговци във всички държавни горски и ловни стопанства, чиито територии попадат частично или изцяло в тази община. От друга страта, групата реши, че чл. 116 а от ЗГ трябва да отпадне, тъй като неоправдано увеличава размера на дългосрочните договори. 

Промяна беше договорена и в разпоредбите, свързани с управлението на горските територии – общинска собственост, като за общините беше въведен срок до края на 2014 година за избор на форма за стопанисване и управление на общинските горските територии. 

С пълно единодушие бе прието и предложението за промяна на чл.97 от ЗГ. Така срокът за залесяване на сечища и опожарени горски територии ще бъде 3 години, вместо досегашните 7. По този начин освен по-бързо възобновяване на горските масиви ще се осигурят и много нови работни места.

Leave a Comment