Над 300 производители на плодове и зеленчуци ще протестират утре на Дунав мост – Русе

Борим се да защитим нашите производства и да променим визията на земеделското министерство, заявяват браншовите организации

цвят на кайсияНад 300 земеделски производители потвърдиха участие в протеста срещу неадекватната политика на Министерството на земеделието в сектор „Плодове и зеленчуци“.

На 13 март от 16:30 часа те ще се съберат на Дунав-мост Русе, съобщиха от 7-те организации на производители на плодове и зеленчуци, които вчера изпратиха протестно искане до първите хора във властта.

Прочети още: Овощари и градинари са готови на протест заради дезертирането на властта от сектора

Ще се съберат производители от цялата страна, за да защитят бъдещето на своя бранш, се казва в съобщението до медиите.

„В момент, в който всички очакват държавата да подаде ръка на родните производители на плодове и зеленчуци, за да могат да преодолеят кризисния период, неблагоприятните ефекти от COVID кризата и пазарните турбуленции в следствие на водената в Украйна война, новината за несправедливото разпределение на средствата по COVID мярката премина границата на търпимост.

Управляващите използват същия метод за разпределяне на средства между приоритетните сектори не на базата на анализ, а както направиха преди 10 години. На база лоби, политически и партийни интереси бяха разпределяни средствата по схемата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Производителите от сектора „Плодове и зеленчуци“ и в двата програмни периода, сегашния и бъдещия, останаха извън преходната национална помощ.

Втора година са без de minimis и сега явно идеята на министерството е секторът да остане и без COVID-19 подпомагане, след като е планиран толкова малък бюджет за плодове, зеленчуци, рози и винени лозя.

Очевидно демонстрираните досега приоритети в сектора не включват качествените български плодове и зеленчуци в менюто на българските граждани.

Ние се борим за защита на нашите производства и ще се борим до постигане промяна в цялостната визия на Министерството на земеделието за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци“, заявяват организаторите на протеста.

Leave a Comment