Доматите загубиха 2/3 от цената си за десет дни

Преди 10 дни едрите домати се продаваха за 1.80 на едро, днес са 0.60 лева. Дините паднаха на 0.25 лева/кг
протести с домати

Протестите вдигнаха цените на доматите за около 20 дни

Цените на доматите и дините отново паднаха и отчаяха производителите. Днес на тържището до село Първенец доматите се продаваха в тесния ценови марж от 0.40 до 0.60 лева за килограм. По-драстично е намалението на едрите розови сортове, които преди по-малко от 10 дни се продаваха на едро за 1.80 лева/килограм.

При проследяване на ценовата крива на доматите се вижда, че те са били на „пода“ на 2 юли, когато са се продавали на тържище „Родопи 95“ за 0.20 до 0.50 лева. В тези дни започнаха и протестите на производителите от Сандански-Петрич и Ново село, Пловдивско, а после и в крайдунавските райони. На 4 юли цената на доматите се е увеличила рязко до 0.40-1.70 лева, а около 10 юли се е задържала на 0.50-0.80 лева.

В този период границите и тържищата в страната бяха обект на активни проверки от спешно създадените мобилни групи с експерти на НАП, агенция „Митници“ и Българската агенция по безопасност на храните. Миналата седмица тържищата си отдъхнаха, тъй като данъчните и митничарите се изнесоха. Експертите от БАБХ обаче останаха, за да следят за качеството на продуктите, етикетите и опаковките им.

Дините, за които също имаше протести в района на Любимец, днес се предлагат на стоковото тържище край Пловдив за 0.23-0.25 лева за килограм. В края на миналата седмица те струваха на едро 0.30-0.50 лева.

Leave a Comment