Капиталът на „Сортови семена – Елит“ е увеличен с 1,1 млрд. лв., покупката на зърно може да започне

склад за пшеницаС Постановление №29 от 10 март, което е обнародвано на 15 март в бр. 21 на „Държавен вестник“, капиталът на държавното предприятие „Сортови семена – Елит“ ЕАД е увеличен с 1,1 милиарда лева.
Увеличението е за извършване на „допълнителни плащания в частта на финансирането на бюджетното салдо за сметка на централния бюджет“, се посочва в чл. 1 на постановлението.
Именно чрез държавното дружество ще започне изкупуването на пшеница в количество, достатъчно да задоволи националното потребление за една година. Сделките ще са през Софийска стокова борса.
Постановлението за вливане на 1,1 млрд. лв. в държавното дружество бе одобрено на правителственото заседание на 10 март 2022 г.
В края на миналата седмица Десислава Танева, бивш земеделски министър от ГЕРБ, съобщи, че бордът на директорите на дружеството е подал преди време доклад за ликвидация, тъй като фирмата е недействаща. Тя изрази недоумение защо купувачът на пшеницата не е държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.
В същото време в края на миналата седмица в търговските сесии на софийската борса липсваха продавачи, а купувачите лансираха ниската цена от 440 лева/тон за хлебна пшеница, когато на европейските борси зърното се продаваше за над 700 лева за тон.
„Продажбата на зърно е доброволен акт“, обясни пред „Стандарт“ миналата седмица председателят на земеделската комисия в Народното събрание Пламен Абровски. „Държавата няма право да интервенира – т.е. да прави нещо насила, срещу интереса на земеделските производители, освен ако няма с решение на НС обявено извънредно положение. А такова няма.Следователно всичко, което ще прави държавата, ще бъде на доброволен принцип. Дали ще се случи или не – тепърва ще видим. Имаме уверение на изпълнителната власт, че това ще се случи“, каза Абровски.

А вицепремиерът Корнелия Нинова заплаши, че държавата би могла да забрани износа на зърно, позовавайки се на Договора за функциониране на ЕС.

Факт е обаче, че и без да бъде обявено извънредно положение, износът на зърно с тирове към е крайно затруднен. Вчера шофьори блокираха пътя към КПП „Кулата“ в знак на протест.

Leave a Comment