Дребните фермери в Кот д’Ивоар се цифровизираха

цифровизация в Кот д'ИвоарВ новите цифрови решения дадоха възможност на дребните фермери от  Кот д’Ивоар (Бряг на слоновата кост в превод), Западна Африка, да вземат своя смартфон, за да намерят ценна техническа информация и директно да се свържат със специалисти за помощ.

Този съвет в реално време е конкурентно предимство, когато става въпрос за увеличаване на добивите. Така фермерите могат да използват цялата подкрепа, която могат да получат, разказва Дойче веле.

Повишаващите се температури напълно нарушиха ритъма на вегетационните сезони. В някои региони сушата  е толкова лоша, че земеделците трябва да поливат нивите си два пъти на ден, иначе рискуват да загубят реколтата си.

Изследователи от Ecole Superieure d’Agronomie работят върху приложението Cultiv4G, за да помогнат на фермерите да се справят с предстоящите несигурности. Новите онлайн пазари също така свързват производителите и потребителите с гарантирани условия за доставка и плащане.

Най-големият оставащ проблем е да се осигури захранване и цифрово покритие  дори до най-отдалечените региони, за да се осигури равен достъп за всички. Когато повече хора се свържат цифрово, това ще означава по-малко загуба на производство и по-малко проблеми с доставките в бъдеще.

Разработчиците на приложенията за агрономически съвети се стремят да направят подобни услуги безплатни. Те също така искат да позволят на фермерите да използват някои данни без интернет връзка, за да избегнат разходите за данни. Членството във виртуалния пазар струва 25 000 франка CFA (местната валута), което е около 38 евро.

Разработчиците на различни цифрови приложения са подпомагани от изследователи, по-специално в Ecole Superieure d’Agronomie на Националния политехнически институт Феликс Уфует-Буани.

Първите приложения се появиха преди 15 години, но апетитът за по-нататъшни решения предполага добро бъдеще за технологията.

Leave a Comment