„Чашата преля!“ Към 200 производители на плодове и зеленчуци блокираха Карловско шосе

До края на деня ще стане ясно дали протестите ще продължат

протест зеленчуци

Към 200 производители на плодове и зеленчуци от цялата страна блокираха днес по обед движението по оживения път Пловдив-Карлово с трактори. Част от представители на браншовите организации – организатори на протеста, в същия момент участваха в онлайн среща със земеделския министър Иван Иванов, но повечето се включиха в протеста и взеха думата по мегафона, подкрепяни от одобрителните викове на събралите се земеделци.протест

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова

Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България, припомни как от година на година площите със зеленчуци намаляват. „Къде отиваме? С какво ще си храним нашите деца“, попита тя. И си отговори: „С химизираните краставици и домати, които пристигат от 10 хиляди километра.“

Димитричка Търпанова

Димитричка Търпанова

Милтенова посочи, че производителите на плодове и зеленчуци в страната са 25 000 и те дават работа на минимум още 50 000 семейства.

Милтенова заяви, че дори и земеделското министерство да разпредели Ковид-помощта (111 млн. лв.) 50 на 50 между овощари и градинари, от една страна, и животновъди от друга, средствата отново ще са недостатъчни. „Трябва да имаме допълнителни компенсации за увеличените цени на торове, препарати, горива, осигуровки и заплати. Така както има компенсации за еленергията, трябва да има компенсации и за увеличението на земеделските консумативи, смята Милтенова. „Чашата на търпението преля“, каза пред протестиращите председателят на съюза.

По нейни сметки производствените разходи са се увеличили за година с 50-60%, а вероятно в сезона ще нараснат и повече.

Теодора Кръстева

Теодора Кръстева

Теодора Кръстева, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, каза, че въпреки всичките трудности секторът е започнал да залага семена. Тези, които вече са разсадили в оранжериите зеленчуците, изнемогват. Не могат да си платят дори ДДС на природния газ. „Всички се питаме как ще издържим, ако цената на природния газ (а заедно с нея и на другите енергоносители) се вдигне допълнително през април, особено ако месецът е студен. Колеги от Северна България се оплакаха, че са изхвърлили 10 000 корена разсади, след като научили каква ще е априлската цена на газа.“

Данчо Кощилаков, председател на асоциация „Български пипер“, припомни, че специално в област Пловдив производителите на зеленчуци, които пострадаха от едрата градушка на 28 август 2021 г., все още очакват подпомагането, за което парламентът осигури бюджет. Става въпрос за градинарите с щети под 100%, които загубиха голяма част от реколтата си. Тук, в нашия край, се произвеждат над 15% от зеленчуците в България, уточни той. Кощилаков припомни получените на ниво зам.-министър обещания миналата есен, които останаха неизпълнени от новото ръководство на министерството.

Данчо Кощилаков

Данчо Кощилаков

„Надяваме се да ни чуят, защото активността в последните три дни на ръководството на МЗм е много голяма. На най-високо ниво ни търсят, питат и заявяват, че са готови за разговори,“ каза Кощилаков.

Председателят на пиперопроизводителите изчисли, че тази година разходите на декар за отглеждане на пипер ще са между 3500 и 4000 лева. Миналата година са били между 2700 до 3100 лева.

Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз, каза, че до края на деня ще стане ясно дали протестите ще продължат или секторът е постигнал исканията си.

От протеста в област Пловдив представителите тръгнаха към София, за да участват в заседанието на парламентарната земеделска комисия. На него ще се обсъдят проблемите на сектор Плодове и зеленчуци, заедно със заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев.

По-късно, около 18 часа, се очаква браншовиците да бъдат приети и от земеделския министър. протест

 

 

 

 

Leave a Comment