Обезщетенията за битите от градушка фермери от Пловдив ще се разгледат на следващия УС на ДФЗ

поражения от градушка

Ковид-помощ ще получат и производителите на ориз

Пострадалите стопани от градушката, паднала в Пловдивско на 28 август 2021 г., чиито щети по реколтата са по-малки от 100%, все пак ще получат обещаното от миналата есен подпомагане. 

Решението за обезщетението ще бъде взето на следващия Управителен съвет на ДФ „Земеделие“. Това съобщи снощи пред парламентарната земеделска комисия заместник-министър Иван Христанов. В заседанието участваха представители на браншови организации от сектор Плодове и зеленчуци и сектор Животновъдство.

Снощи се обсъждаше разпределянето на държавната Ковид-помощ. Зам.-министър Стефан Бурджев съобщи новината, че бюджетът е увеличен от 111,5 млн. лв. на 143,5 млн. лв. Средствата ще се разпределят в съотношение 55% към животновъди (79 млн. лв.) и 45% към растениевъди (64,5 млн. лв.). Някак между другото се разбра, че към групата на подпомаганите сектори – Плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, са включени и производителите на ориз.

Димитричка Търпанова от Добруджанския овощарски съюз обърна внимание, че ако парите по Ковид-схемата за плодове и зеленчуци ще се разпределят само към тези, които са получили обвързана подкрепа, то тогава фермерите, които останаха без реколта и без обвързано подпомагане заради миналогодишната градушка в Пловдивско, ще бъдат извън списъците на подпомаганите по Ковид-схемата. Тя припомни, че това се е случило в предишните години с производители на кайсии и череши, които са останали без реколта заради пролетни мразове и слани или нацепени от дъждовете плодове.

В отговор Иван Христанов каза, че правилата за разпределяне на Ковид-помощта ще се променят. „Проблемът е взет предвид и ще се погрижим да няма ощетени.“

 

Leave a Comment