Ето защо пловдивските фермери, пострадали от градушка, не получиха компенсации през 2021 г.

В края на годината са установени над 11 милиона лева, за които не се знаело за какво са заделени. Затова били върнати в държавния бюджет

МЗХГДнес на среща в Министерството на земеделието пловдивски фермери разбраха лично от ръководството защо вече почти 6 месеца след като пострадаха от градушката в края на август 21 г., не са получили компенсации.

Както е известно, на тези, които имаха 100% щети, им бяха изплатени близо 2 млн. лв. на 21 декември 2021 г.

При актуализацията на бюджета през септември 2021 г. Министерството на земеделието получи допълнително 85 млн. лв., от които 15 милиона бяха определени за компенсиране на щетите от градушката в Пловдивско.

В края на октомври пък УС на ДФ „Земеделие“ одобри около 46 хил. лв. за щетите върху конструкциите на три малки полиетиленови оранжерии.

За 2021 г. с това се изчерпва подпомагането за битите от градушката площи в областта.

ориз градушкаДнес ръководството на министерството, което започна да управлява отрасъла в средата на декември 2021 г., е признало пред фермерите, че в края на миналата година са установили, че има над 11 милиона лева, които не са знаели за какво са заделени. Затова са ги върнали в държавния бюджет.

Именно тези средства е трябвало да бъдат разпределени към пловдивските стопани, които в най-активния сезон останаха без или с драстично намалена реколта.

По тази причина обещаното обезщетение няма да бъде изплатено по линията на държавната помощ за бедствия, а като де минимис. Решение за това вероятно ще се вземе на следващото заседание на УС на ДФ „Земеделие“, както обеща вчера зам.-министър Иван Христанов. Не е бил съобщен размерът на целевия бюджет на тази помощ.

Стоманено-стъклената оранжерия в Ръжево Конаре след градушката

Стоманено-стъклената оранжерия в Ръжево Конаре след градушката

Стоманено-стъклената оранжерия от 60 декара в с. Ръжево Конаре, чиито стъкла бяха потрошени от градушката с големина на юмрук, също засега е без компенсации. Собствениците са получили помощ за напълно пропаднали площи, но не и за повредена конструкция, и това е всичко.

От служебното ръководство на министерството миналата година бяха обещали да поискат по-голям размер помощ, с която да се помогне за възстановяване на мащабното съоръжение. В отговор на въпрос на Агро Пловдив, от МЗХГ съобщиха, че сумата трябва да бъде нотифицирана от Европейската комисия. Собствениците обаче не получиха и лев за скъпия ремонт.

Те съобщиха, че до момента са похарчили над 2 милиона лева, за да възстановят, макар и не напълно, оранжерията, за да продължат да произвеждат. Днес там вече плододават краставици.

Възстановената оранжерия днес

Възстановената оранжерия днес

Припомняме, че когато в началото на юли 2017 г. се случи подобно бедствие близо до град Левски с оранжерия Гимел II с площ от 120 декара, земеделското министерство подкрепи собствениците с почти 600 000 лева. Тази помощ бе нотифицирана от ЕК.

Leave a Comment