Девет организации от сектор Плодове и зеленчуци искат оставката на зам.-министър Стефан Бурджев

Причината е в изказването на зам.-министъра снощи в парламента, че животновъдите са готови да отнемат живота си, „а от другата страна (сектор Плодове и зеленчуци) имаме спекулации“

Стефан БурджевДевет организации от сектор Плодове и зеленчуци искат в декларация оставката на заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев. Според тях в спора за разпределянето на Ковид-помощта той откровено взима страната на животновъдите, които настояват, че са по-нуждаещи се от колегите си овощари и градинари.

Припомняме, че животновъдството е сред ресорите на Стефан Бурджев.

В изключително напрегнатата обстановка по време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори вчера вечерта, имаше емоционални изказвания на представителите на 24 браншови организации от секторите Животновъдство и Плодове и зеленчуци. В срещата участваха и зам.-министър Бурджев, както и зам.-министър Иван Христанов.

Браншовиците от Плодове и зеленчуци са засегнати от думите на Стефан Бурджев към Николай Колев – председател на Съюза на дунавските овощари, че той лъже. В изказването си Колев бе посочил, че зам.-министърът е казал още на 11 март, че помощта трябва да се разпредели според него в съотношение 60 към 40 в полза на животновъдите.

В края на вчерашното заседание зам.-министърът заключи: „Много по-нуждаещият се сектор, жизнено нуждаещият се…“ е сектор Животновъдство,  защото „работят 365 дни в годината и се държат много по-достойно“…

„От една страна имаме хора, които са готови да отнемат живота си, от друга страна имаме спекулации с цел да разриваме системата, да я разръчкваме и да я възпаляваме. “

Деветте организации заявяват, че се чувстват унизени и разочаровани от поведението на Стефан Бурджев, поради което искат оставката му.

Те заявяват, че „поведението на г-н Бурждев е абсолютно непристойно за член на ръководството на Министерството на земеделието.“

Организациите не искат да има противопоставяне между тях и сектор Животновъдство, тъй като времената са тежки за всички.

Според тях кредитът на доверие към Стефан Бурджев е изчерпан и затова те са единодушни, че той не би направил нищо полезно за сектор Плодове и зеленчуци.

Декларацията е изпратена от името на:

  1. СЪЮЗ НА ДУНАВСКИТЕ ОВОЩАРИ
  2. АСОЦИАЦИЯ БЪЛГАРСКИ ПИПЕР
  3. АСОЦИАЦИЯ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  4. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МАЛИНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ЯГОДОПЛОДНИТЕ
  5. БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОРАНЖЕРИЙНА ПРОДУКЦИЯ
  6. ДОБРУДЖАНСКИ ОВОЩАРСКИ СЪЮЗ
  7. НАЦИОНАЛНА БИО АСОЦИАЦИЯ
  8. НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ НА ГРАДИНАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  9. СЪЮЗ НА ОВОЩАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 

Leave a Comment