Физически проверки за налично зърно установиха в бургаски склад 260 тона недекларирана пшеница

Само за десет дни от страната са изнесени 300 хил. тона пшеница, 220 хил. тона царевицата и 200 хил. тона слънчоглед

зам.-министри, министър„Установихме над 263 000 тона недекларирано зърно в склад в Бургас. Продължаваме проверките. Ръководството на Министерство на земеделието няма да толерира всякакви действия които биха били в ущърб на продоволствената сигурност, финансовия контрол и фискалния риск“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на пресконференция. По думите му, основна грижа на Министерство на земеделието е именно осигуряването й, и с тази цел са предприети редица действия през миналата седмица. Като част от тях, той посочи, че са инициирани физически проверки на място в складовете за съхранение на зърно на територията на страната.

Министър Иванов информира, че на основа на анализа, направен на базата на подадени декларации за налично зърно към края на месец февруари, приоритетно са били определени за проверки общо 984 обекти за съхранение на зърно – 421 складове с общо обявени по декларация количества пшеница от 1 758 235 тона пшеница, 201 – с обявено по декларация общо количество наличен слънчоглед от 818 000 тона и 362 – с общо обявени по декларация  налични количества от 1 251 138 тона царевица. Той обясни, че към момента са извършени 1 900 проверки във всички области от страната и контролът на място показва, че съхраняваната пшеница е 1 405 830 тона, складирана царевица – 696 462 тона, а черният маслодаен слънчоглед – 370 715 тона.

„В хода на рутинна проверка в област Бургас,  на място се установи, че в обект за съхранение на зърно са налични 376 890 тона пшеница, 52 499 тона царевица и 14 000 тона слънчоглед. По време на инспекцията е констатирано недекларирано количество от над 263 000 тона зърно, от които 260 000 тона пшеница в обект, които също не е деклариран“, информира д-р Иванов. Той уточни, че количеството е определено по обемен метод на замерване и изчисление, съгласно методика, одобрена от министъра на земеделието, храните и горите. Министърът подчерта, че след установяване на нарушението служителите от ведомството са издали констативен протокол, с който се дава гратисен период, за да се декларират верните данни от обекта и количествата зърно. „В противен случай ще им бъде издаден административен акт за нарушения“, категоричен бе д-р Иванов.

„Наличието на количества недекларирано зърно означава, че вероятността те да влязат в оборота е нулева“, обясни министърът. По думите му, при така засилените проверки, те не могат да бъдат търгувани на борсата, каквато е целта на държавата, нито изнесени.

„Това показва и опасения за нелоялни практики на производители и търговци,  които ощетяват както фиска, така и българските граждани, в тази сложна ситуация“, посочи министърът. Той апелира всички да спазват правилата и съответно да престанат спекулациите, че държавата извършва някакви неправомерни действия, които увреждат техния интерес.

Христанов: Износ има, при това голям и трябва да се следи

Относно износът, заместник-министър Иван Христанов информира, че в периода от 7 март до 16 март през всички граници на България са напуснали страната около 300 хил. тона пшеница, 220 хил. тона царевицата, приблизително 200 хил. тона слънчоглед. „Това показва, че обвиненията от последните дни за спрян износ, нямат основание“, коментира аграрният заместник-министър. Според него,  данните показват, че експортът е доста голям и трябва да се следи от близо, за да сме сигурни, че няма да оставим страната без зърно.

„В областите Добрич и Варна, където има най-много обекти за съхранение на зърно / 196 броя  със стотици отделни складове, които трябва да бъдат проверени/ и се съхраняват значителни обеми със зърно в страната, проверките продължават и към момента“, каза той. Христанов заяви, че когато проверките завършат, министерството ще разполага с точна информация с GPS координати на всеки обект и съхранявано  зърно в него, с информация за собствеността на зърното.

Leave a Comment