Аграрната комисия в НС пита Иван Иванов за цялата процедура и цените при закупуване на зърно

земеделска комисияНа заседание на Комисията по земеделие, храни и гори в Народното събрание (НС) аграрният министър Иван Иванов ще отговаря на четири въпроса утре.

Заседанието е на 23 март, ще започне в 16:30 часа и ще се излъчва директно от сайта на парламента.

Първата тема, по която депутатите ще очакват подробни отговори, е свързана с обявеното намерение на правителство да изкупи пшеница, царевица и слънчоглед на обща стойност 1,1 млрд. лв. през борсите. Въпросите по нея са докъде е стигнала подготовката за търгуване на зърното и как ще се реализира то. На какви цени се очаква да станат сделките, каква сума ще представляват борсовите комисионни и къде и как ще се съхранява закупеното зърно.

Прочети още: Людмил Работов: Държавата можеше да изкупи тихомълком евтино зърно за резерва, без да изкривява пазара

Очаква се на правителственото заседание тази седмица да се одобрят права на държавната фирма „Врана“ЕАД да организира изкупуването, след като „Сортови семена – Елит“ЕООД се отказа от този ангажимент, а управляващите дружеството вкупом подадоха оставки с едномесечно предизвестие.

Другите теми, по които министър Иванов трябва да даде разяснения са какво се случва с изпълнението на сключени договори за обществена поръчка за рехабилитация на хидромелиоративни съоръжения собственост на „Напоителни системи“ ЕАД на обща стойност 107 млн. лв. по подмярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Припомняме, че още в първите му дни като министър Иван Иванов трябваше да посети наводнени земеделски територии в община Садово, където имаше скъсана дига, месеци след като ѝ бе извършен ремонт със средства от подмярка 4.3. Тогава земеделският министър заяви, че може да се стигне до връщане на средства по ПРСР заради некоректно избрани изпълнители по проекта.

Третия въпрос е относно осигуряването на дърва за огрев за домакинствата до края на текущия отоплителен сезон. Тук министърът трябва да обясни как се изпълнява инициативата държавните горски и ловни стопанства да осигуряват на населението дърва на по-ниска цена.

Министърът на земеделието ще отговаря и за кадровата обезпеченост в системата на Изпълнителната агенция по горите и държавните горски предприятия. Там имаше скандални разкрития на депутата от ПП Александър Дунчев за партийни назначения в горските структури.

Leave a Comment