Полското правителство въвежда субсидия за закупуване на торове

Помощта е за ферми до 50 хектара и е 106 евро/ха

Имбо - торовеЗемеделските производители от Полша, които са закупили или все още купуват минерални торове между 1 септември 2021 г. и 15 май 2022 г., могат да кандидатстват за съфинансиране за въпросната покупка.

Според полската държавна канцелария субсидията като част от по-голям пакет за облекчения за икономиката и частните домакинства, наречен „Анти-Путин щит“, се отпуска за до 50 хектара на ферма и възлиза на еквивалента на около 106 евро на хектар обработваема земя.

Половината от субсидията се отнася за пасища. Екстраполирано, това съответства на субсидия от около 318 евро на тон тор.

Въпреки това, както заяви министърът на земеделието Хенрик Ковалчик, плащането зависи от положителното решение на Европейската комисия. Ако има такова, ще започне изплащането на помощта, съобщи министърът.

Асоциацията на полските фермери призовава за удвояване на субсидиите

Помощта обаче не е достатъчна за Полската селска партия (PSL). Партията призова правителството да удвои сумата за закупуване на торове след обявяването на новия пакет от помощ. С оглед на „експлозията“ в цените на тора това е подходящо и необходимо за продоволствената сигурност.

Предложеният таван на финансиране от 50 хектара на ферма също беше критикуван. Разделението на „големи и малки” или „добри и лоши” земеделски фирми е дискриминационно и контрапродуктивно, подчертават от PSL. Всички фермери допринасят за производството на храни и следователно заслужават подкрепа.

От 2023 г. Полша ще ползва норвежки газ

Трудно ми е да си представя ситуация, в която Европейската комисия би блокирала нашите защитни мерки за фермерите в ситуация, в която всеки ден 600 милиона евро се изпращат в Русия за доставка на петрол и газ в Германия, коментира Кшищоф Цециора, земеделски заместник-министър, по време на панаира Агротех в Киелце.

Заместник-министърът спомена за стратегическия проект Baltic Pipe, който скоро ще позволи създаването на нов коридор за доставка на газ на европейския пазар. Инвестицията ще позволи транспортирането на природен газ от Норвегия до датския и полския пазар, както и до клиенти в съседни страни. Първите прехвърляния на газ трябва да започнат в началото на октомври 2022 г., като работите и техническото приемане вървят по план.

Благодарение на Baltic Pipe от следващата година Полша очаква да бъде напълно независима от руския газ. Това ще доведе до намаляване на цените на газа и разходите за производство на торове.

Leave a Comment