ЕК: 4 милиона хектара угар в земеделските земи на Европейския съюз ще могат да се засеят

Към земеделците от съюза ще се разпределят 500 млн. евро директни плащания, а към Албания, Северна Македония, Сърбия и Турция ще се изпрати предприсъединителна помощ от малко над 500 млн. евро до 2027 г.
Януш Войчеховски Снимка ЕПА/БГНЕС

Януш Войчеховски 

Европейската комисия представи своя пакет за подкрепа за селското стопанство в сряда следобед, с който реагира на турбуленцията на селскостопанските пазари в резултат на войната в Украйна. „Нашата реакция трябва да бъде, че произвеждаме повече храна в ЕС тази година“, каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски на пресконференция в Брюксел.

Най-драстичната мярка за селското стопанство в ЕС в пакета е освобождаването на екологични приоритетни площи за отглеждане на всички култури, което е ограничено до края на 2022 г.

Войчеховски изчисли, че това ще освободи 4 милиона хектара екологична зона в ЕС за производство на храни и фураж. Досега те са били без посеви като угар или върху тях са отглеждани бобови култури. Европейската комисия посочи царевица, пролетен ечемик, грах и слънчоглед като възможни култури, които вече могат да бъдат засети. Освен това угарите биха могли да се използват и като зелен фураж или за паша, посочиха от комисията. Мярката засяга предимно Франция, Германия, Италия и Испания, където се намират 70% от екологичните приоритетни зони.

Януш Войчеховски отрече, че това решение ще окаже влияние върху Зелената сделка на ЕС и стратегията от ферма до трапезата.

Освен това ЕК ще разпредели 500 милиона евро към държавите членки за директна подкрепа на земеделските производители. Те ще са предназначени за секторите, най-засегнати от по-високите разходи за суровини и затварянето на експортните пазари. Всяка държава може да увеличи помощта с до 200%.

Страните в ЕС могат увеличат и субсидиите по директните плащания.

Ще има отделна временна кризисна помощ за земеделските производители, производителите на торове и рибарския сектор. Тя ще бъде под формата на подкрепа за осигуряване на ликвидност и увеличени разходи за газ и електроенергия.

Преди това ЕК прие програми за развитие на селските райони (IPARD) по инструмента за предприсъединителна помощ за Албания, Северна Македония, Сърбия и Турция с бюджет съответно 112, 97, 288 и 430 милиона евро. Програмите осигуряват основата за подкрепа на ЕС в областта на селското стопанство, развитието на селските райони и продоволствената сигурност за периода 2021-27 г. Тази подкрепа от ЕС, заедно с национални публични и частни приноси, се очаква да генерира общо над 2 милиарда евро инвестиции в селските райони на Западните Балкани и Турция.

Leave a Comment