Земеделският министър очаква „безумен скок“ на цената на новата пшеница

След като се обнародва постановлението за увеличаване на капитала на „Врана“ЕАД с 1,1 млрд. лв., зърното ще бъде изкупено за 10 дни, каза пред депутати Иван Иванов

Народно събрание, НСЗемеделският министър Иван Иванов заяви днес пред депутати от аграрната комисия, че очаква „безумен скок“ на цената на пшеницата, реколта 2022 г. Той е убеден в това след като министрите на земеделието в ЕС са изслушали украинския си колега Роман Лешченко на последното заседание на Съвета. Той е казал, че тази година от Украйна зърно не може да се очаква.

Прогнозата на министър Иванов дойде след въпрос на председателя на комисията Пламен Абровски дали ще има изкупуване на зърно за държавния резерв, „ако утре войната в Украйна спре“. Тук отговорът бе категоричен – ще има.

Иван Иванов бе поканен днес в парламентарната комисия, за да разкрие подробности около предстоящото изкупуване на пшеница, царевица и слънчоглед. Той съобщи на депутатите, че държавното дружество „Врана“ЕАД ще започне да купува пшеницата веднага след като бъде обнародвано постановлението за прехвърляне на 1,1 млрд. лева по сметката на дружеството.

На въпрос защо изкупуването ще стане чрез „Врана“ вместо с това да се заеме агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Иван Иванов отговори, че агенцията може да участва само след актуализиране на бюджета.

Самото изкупуване ще стане през Софийска стокова борса и министърът очаква това да се случи в рамките на 10 дни. Ще има междуведомствени комисии, в които ще участват различни органи, включително експерти от агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, от земеделското министерство и БАБХ. Ще се вземат проби от зърното преди сключване на договорите, за да има уверения за качеството. Парите ще дойдат от заема, отпуснат на НЕК.

Зърното ще се съхранява до 90 дни в складовете на производителите като разходите ще бъдат предвидени при подписването на всеки договор.

Иван Иванов не даде конкретен отговор на въпрос на бившия земеделски министър и депутат от ГЕРБ Десислава Танева каква ще е цената на съхранението, като каза, че таксите са тези, по които работи Държавния резерв.

Министърът увери, че са налични достатъчно проверени зърнобази – 4800 на брой. Той уточни, че огромната част от зърното в момента е в складовете на търговците, а не при зърнопроизводителите, които са си продали продукцията. Запитан дали се очертава недостиг, министърът заяви: „Ако изнесат всичкото зърно с тези темпове, както се изнася сега, вероятността да има недостиг е доста голяма, още повече, че засега няма забрана за износа.

На въпрос на депутата Аврамов от ДПС защо не се въведе забрана за износ на зърното, Иван Иванов отговори, че от Европейската комисия ясно са изразили несъгласие с опцията някоя държава да спре експорта си.

 

Leave a Comment