ЕС ще доставя по 50 000 тона гориво всяка седмица за украинските трактори

земеделие УкрайнаТази седмица Европейската комисия обяви нови мерки за справяне с хранителната криза, който войната в Украйна създаде. Най-голяма гласност у нас бе дадена на решението за разпределяне на 500 милиона евро допълнителна помощ към селското стопанство и възможността за засяване на угарите без да се спира зеленото субсидиране. Комисията обаче предвиди и специална помощ за украинските фермери, за да могат реколтират незасегнатите от военните действия площи.

Собствената реколта на Украйна тази година е сериозно застрашена. Това ще има отрицателни последици не само за глобалната продоволствена сигурност, но и за собственото население на страната.

Тъй като земеделските производители се бият на фронтовата линия, има недостиг на работници в нивите.

Селскостопански ресурси като семена, торове, машини и гориво също са в недостиг и сега са необходими, за да се поддържа миналогодишната зимна пшеница и да се засее предстояща пролетна реколта от царевица и слънчоглед.

Затова Комисията планира да финансира земеделските дейности в Украйна като доставя 50 000 тона гориво през границата и оттам в украинските трактори всяка седмица.

В черноморските пристанища има 5 милиона тона пшеница, която не може да бъде извозена. Това е в допълнение към други 20 милиона тона, които се очакваше да бъдат отглеждани в Украйна, но може да не се осъществят, според документа на Комисията.

Leave a Comment