ЕК е готова да създаде зелен коридор за износ на селскостопанска продукция от Украйна

Януш Войчеховски

Агрохранителните стоки ще се транспортират през Полша и Балтийско море

Европейската комисия е готова да създаде специални търговски маршрути между Полша и Украйна, за да гарантира, че хранителните продукти и живите животни могат да се придвижват възможно най-лесно в двете посоки, каза шефът на земеделието в ЕС Януш Войчеховски.

Украйна иска от Брюксел да осигури и облекчи търговските потоци на агрохранителни стоки чрез създаване на така наречените зелени коридори, тъй като по-голямата част от собствения й огромен износ на храни от черноморските пристанища беше прекъснат от руски атаки , нанасяйки удар на нейните икономика.

„Европейската комисия е готова да организира такива зелени коридори“, каза европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски. Той каза, че това ще даде възможност на Украйна да изнася храни през Балтийско море. Възобновяването на украинския износ може също да разсее страховете за предстояща глобална храна криза на сигурността.

„Обсъдих това с полския премиер Матеуш Моравецки и ще бъде направено всичко, за да подкрепим Украйна“, каза комисарят, цитиран от „Политико“.

Той призна, че цялата търговия ще бъде „висок риск“ поради скорошни руски бомбардировки недалеч от полската граница.

Полският комисар също каза, че вярва, че Украйна трябва да стане пълноправен член на ЕС.

Шефът на земеделието отбеляза, че от години е имало оплаквания, че по-мащабните украински ферми несправедливо подбиват селскостопанските производители от ЕС. Но прекъсването на украинския износ на земеделски стопанства показа, че хранителната система на ЕС ще се възползва от включването на фермите на Украйна, каза той.

Leave a Comment