Срив в популацията на дива свиня и 5,7 млн. лв. приходи от ловен туризъм отчетоха в Пловдив

Изложенията „Природа, Лов, Риболов“ и „Цветна пролет“ бяха открити от зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев
Сред гостите при откриването бе и председателят на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски

Сред гостите при откриването бе и председателят на земеделската комисия в парламента Пламен Абровски

Приходите от организирания през 2021 г. ловен туризъм са почти 5,7 млн. лв. У нас са ловували организирано миналата година към 3600 български ловци и малко над 1000 чужденци предимно от Германия, Италия, Испания и Франция. Броят на българите с ловен билет наближава 45 000. Това съобщи и.д. директорът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Филип Ковашки днес на пресконференция преди откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов“ в Пловдивския панаир.

Той отчете стабилни дивечови запаси в страната с две изключения. Въпреки че в страната по официални данни има малко над 40 хил. диви свине, според инж. Ковашки действителният им брой е много, много по-нисък. Причината е Африканската чума по свинете (АЧС), заради която след 2018 г. у нас започна масово изтребване на дивите свине, които са приносител на вирусната болест и които също умират от нея. Директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи, че АЧС все още поразява животните и че е неунищожима като Ковид-19. Той предлага да има регионална забрана за отстрел на отцелелите диви свине през поне един ловен сезон.

Муфлоните също намаляват заради болестта син език. Миналата година те са били 4652 на брой.

Два коня тежковози бяха част от атракциитеБългарските ловци са платили лични средства за разселване на дивеча в размер на 28,6 млн. лв., каза председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев. Според него интензификацията в земеделието и разораването на местообитания водят до спад на дивите зайци и други животни.

„Има таксация на животните, но едва ли някой вярва на тези данни“, каза инж. Дамян Дамянов. Той също посочи „разораването на  всеки квадратен метър земя“ като причина за намаляване на дивеча у нас.

С множество ловни трофеи получили златни сребърни и бронзови медали се похвалиха участниците в изложбата.

При ловните трофеи

При ловните трофеи

Лентата на изложбата срязаха зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев и кметът на Пловдив Здравко Димитров. В словото си при откриването Бурджев заяви, че въпреки пандемията миналата година броят на участниците в организирания ловен туризъм се е увеличил с 10%.

Той каза, че независимо от трудностите България продължава да бъде лидер в качеството на трофеите.

Стефан Бурджев посочи още, че от февруари 2021 г. до февруари 2022 г. са направени над 55 хиляди проверки, свързани с опазване на горското богатство в страната.

В палата 3 имаше и много рибарски лодки

В палата 3 имаше и много рибарски лодки

Припомняме, че на изложението трябваше да присъства зам.-министър Атанас Добрев, но заради отстраняването му от поста, за което съобщиха снощи, Бурджев го замести. По-късно той каза пред журналисти, че ресорите на Добрев няма да се разпределят между тримата заместник-министри, а ще бъде назначен четвърти.

Детски творби от конкурса "С любов към природата" също бяха изложени

Детски творби от конкурса „С любов към природата“ също бяха изложени

"Цветна пролет" събра още в първия ден много любители на живата природа

„Цветна пролет“ събра още в първия ден много любители на живата природа

Освен „Природа, Лов, Риболов“ днес в панаира стартира и изложбата „Цветна пролет“. Производители на цветя и декоративни растения украсиха пространството пред 3-та палата с много рози, иглолистни и паркови дръвчета, саксиени цветя, билки и храсти. Производителите на овощни разсади, къпини, малини и ягоди също подредиха щандовете на открито.

Майстори на ножове, продавачи на резачки, производители на глинени градински украси, търговци на естествени ароматни есенции бяха част от панаира, в който най-масовите посетители бяха облечените в зелено горски служители.

Ути Бъчваров си намери пресен розмарин и се снима със собственика на панаира Георги Гергов

Ути Бъчваров си намери пресен розмарин и се снима със собственика на панаира Георги Гергов

Разбира се, Ути Бъчваров също бе сред участниците в изложението. При цветарите той си намери розмарин, за да овкуси гозбите си.

 

Leave a Comment