31 март – последен ден за 5% по-нисък годишен данък на физическите лица

НАП в ПловдивОстават два дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си и да платят целия размер на данъка за довнасяне до 31 март, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.

Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез т.нар. „виртуален ПОС“ (е-услугата за плащане) в Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). Това е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От създаването ѝ през нея са извършени повече от 1,9 милиона трансакции за над 790 млн. лв., а от началото на тази година през виртуалния ПОС са платени близо 82 млн. лв. През виртуалния ПОС по сметките на пловдивската дирекцията от началото на годината са  постъпили над 13 млн. лв.

От приходната агенция съветват потребителите, които имат ПИК или КЕП, да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на НАП, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП – https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор.

Leave a Comment