Според Момчил Неков угарите могат да се засяват с протеинови култури. ЕК обаче казва: „с всякакви култури“

Присъединяваме се към предложението 5% от средствата по ПРСР да бъдат заделени за директно подпомагане на най-засегнатите земеделци

Момчил НековРешението на Европейската комисия (ЕК) площите под угар да се засеят тази година с цел да се увеличи продоволствената сигурност на ЕС, все още не е облечено от нашето министерство в заповед или промяна в наредбата за директни плащания. Това създава в земеделците несигурност, тъй като пролетните сеитби са на ход, а те не знаят угарите за кои култури ще бъдат освободени.

Снощи в парламента заместник-министър Момчил Неков коментира темата пред журналисти. Той посочи, че решението на ЕК трябва да бъде приложено тази година. Неков обаче смята, че разрешението за засяване на угари се отнася единствено за протеиновите култури, за да може да се подсигури фуража и храната в съюза.

В официалното съобщение на ЕК към Европарламента и други институции от 23 март обаче не  е конкретизирано, че се разрешава единствено засяването на протеинови култури върху угари.

В документа пише следното: „За разширяване на производствения капацитет в ЕС, днес (23 март 2022) Комисията прие акт за изпълнение за дерогация на някои екологични задължения. По-специално, те могат да позволяват производството на всякакви култури за храна и за фуражи върху угари, които са част от екологичните фокусни зони през 2022 г., като се поддържат пълно ниво на плащането за екологизиране. Тази временна гъвкавост ще позволи на фермерите да се приспособят и да разширят плановете си за реколтите тази година.“

Момчил Неков заяви още, че България подкрепя предложението на Хърватия и Кипър да се разреши на страните членки да заделят до 5% от средствата по ПРСР за 2022 г., за да подпомогнат директно най-пострадалите сектори и земеделци.

Leave a Comment