НБА още веднъж настоява да отпаднат оценките за базисните цени на трайни насаждения

Кой е виновен за това, че биоземеделието се е стопило, а европейските средства са се изпарили, пита и отговаря Националната Био Асоциация

ябълките на АУС пореден призив към Министерството на земеделието за отпадане на изискването за оценки на трайните насаждения излезе Националната Био Асоциация (НБА). В писмо до ръководството на министерството председателят Слави Трифонов заявява, че условието за извършване на оценки не е заложено в европейското законодателство, а е само в българското.

Извършването на оценка е част от условията за получаване на компенсаторни плащания по мярка 11 „Биологично земеделие“.

То поставя в изключително затруднение в целия земеделски бранш, отглеждащ трайни насаждения, причинява много загуби и пропуснати ползи, и в същото време действа неблагоприятно на цялата природощадяща дейност на земеделските стопани, прилагащи мярката, пише в писмото.

От НБА посочват, че не е налице нормативно изискване в Регламент № 848/2015г. в сила от 2022г., относно правилата на ЕС за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, да се изисква от земеделските стопани да правят подобен вид оценки на трайните си насаждения. В регламента също така няма изискване същите площи да бъдат плододаващи. В същото време обаче това условие се вменява от българския орган по управление на ПРСР и в чл.14, т.10 от Наредба №4/2015г.

В тези тежки за всички производители времена, в които както България, така и останалите страни членки на ЕС предприемат политика за допълнително подпомагане към земеделските стопани, за да укрепят и/или да повишат тяхната ликвидност, в разрез с тази общоевропейска политика, българския орган по управление на ПРСР изисква от земеделските стопани да извършват един значителен разход, водещ до намаление на разполагаемия ликвиден ресурс с който те разполагат„, се посочва в писмото. Този разход не се компенсира чрез субсидиите по мярка 11.

Заради недобре написаните или прекалени изисквания към биологичните стопани, с най-голям риск да отпаднат от финансиране са новите и малките биологични производители.

Писмото завършва с призив към министерското ръководство.

Преди време по Ваши данни за една нощ биологичните площи в Р. България са се „изпарили“, спадайки до 1.7% от общата обработваема площ. Основната причина за това се намира под един покрив с Вас и се нарича Дирекция „Развитие на селските райони“, компетентен орган от управление на средствата по ПРСР.

След като визираният орган се упражнява да извършва и прилага всякакви лобистки схеми на подпомагане със средства от ЕС и провалени няколко програмни периода, напът сме да провалим не само настоящия програмен период, а и този, който тепърва предстои.

Молим сериозно да се замислите след като парите на ЕС са изтекли в небитието, а резултатът е нулев, кой ни е виновен за това.!?

Моля да предприемете нужните усилия, да вникнете внимателно във всяка една нормативна промяна през годините назад, и сами да видите как парите изтичат, след като се отвори съответната нормативна вратичка за това.“

От НБА предлагат изискването по наредбата за базисните цени на трайните насаждения като условие за допустимост по подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие“ да отпадне.

И настояват преди приемане на окончателния вариант на наредбата да се организира среща между ресорния заместник-министър и браншовите организации, ангажирани с биоземеделие.

 

Leave a Comment