МЗХ набеляза целите до края на 2013 и до 2020 г.

Десертното грозде, пчеларството и билкарството също ще са приоритети през следващите 7 години
десертно грозде

Отглеждането на десертното грозде също ще се стимулира 2014-2020 г.

Целите на агроминистерството през следващия програмен период – 2014-2020 г. вече са определени, очертани са и приоритетите при преразпределение на финансовите средства до края на годината. Зам.-министър Явор Гечев запозна вчера с набелязаната програма  Михаил Думитру – директор на дирекция „Програми за развитие на селските райони” към ГД „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК в Брюксел. 

Конкретните приоритети през следващите 7 години ще са зеленчукопроизводство, животновъдство, производство на плодове и десертно грозде, пчеларство и билкарство. Гечев изтъкна като основен акцент и изграждането на напоителни системи и съоръжения, които ще бъдат в основната на интензивното земеделие. 

Зам.-министът разкри пред Думитру, че новата програма цели да се достигне до реално повишение на БВП от селско стопанство. За да се постигне това МЗХ, заедно с Държавен фонд „Земеделие” ще работят в сътрудничество с ГД „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК, като европейската институция ще получава актуална и навременна информация за предприетите мерки от страна на българските институции. 

Явор Гечев представи и приоритетите при завършването на настоящата ПРСР (2007-2013 г.). „Чрез партньорство с Европейската комисия се търсят възможности за преструктурирането на средства, които вместо да бъдат  загубени, още в рамките на тази програма да отидат за реконструкцията на основни магистрални съоръжения за доставяне на поливна вода и за някои екологични мерки“, разкри зам.-министър Гечев. Според него по тази линия ще се търсят и допълнителни средства за млечните ферми, които да могат да отговорят на европейските стандарти за постигане на изисквания за качество на кравето мляко и успешното им категоризиране в първа категория млечни ферми. 

 

 

 

Leave a Comment