Русия заплаши да изнася селскостопански стоки само към „приятелски“ страни

„Храната е тихо, но зловещо оръжие“, каза бившият руски президент Дмитрий Медведев

зърноБившият руски президент и висш служител по сигурността Дмитрий Медведев заплаши днес да ограничи износа на селскостопански продукти и храни само за „приятелските“ страни.

Като отмъщение за санкциите, наложени от Запада заради инвазията му в Украйна, Русия „няма да доставя нашите продукти и селскостопански стоки на нашите врагове“, предупреди Медведев в петък в своя канал в Telegram, цитиран от „Политико“.

„Ще доставяме храна и реколта само на нашите приятели“, каза той и добави, че Русия „ще продава както за рубли, така и за национални валути в договорени пропорции“.

Медведев каза, че храната е „тихо оръжие“ в борбата срещу западните санкции. „Тихо, но зловещо“, добави той.

Той каза още, че Русия няма да купува нищо от своите „врагове“. Още през 2014 г. тя наложи забрана за внос на избрани селскостопански продукти от ЕС и други западни страни след санкциите след анексирането на Крим.

Забележките на Медведев идват ден след като руското министерство на земеделието наложи квота за износ на слънчогледово масло и забрани износа на слънчогледово семе и рапица.

Русия е най-големият износител на пшеница в света. Придвижването към забраната би представлявало друг елемент в задаващата се криза на глада.

Leave a Comment