Кланиците получават по 10 лв. за българско агне, ако изкупната цена е поне 7,50 лв. ж.т.

агнетаУправителният съвет на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) взе решение за отпускане до 1 000 000 лева помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в търговската мрежа през 2022 г. Това дава възможност по време на Великденските празници и Гергьовден животновъдите да реализират голяма част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Помощта се прилага от 2020 г. За миналата година към кланиците имаше изискване изкупната цена да е минимум 5,50 лева за килограм живо тегло. Тази година изкупната цена е увеличена на 7,50 лева без ДДС.

Държавната помощ се отпуска по искане на животновъдния бранш за предоставяне на финансова подкрепа на кланиците с цел организиране изкупуването на дребни преживни животни и е аналогична на вече предоставена от ДФ „Земеделие“ подобна помощ през 2020 и 2021 г.

Тази подкрепа ще има положителен ефект върху българското производство и потребление в условия на формиращият се негативен икономически натиск, породен от неблагоприятните климатични условия, ръст на основните компоненти свързани с производството и пандемични ограничения. Чрез нея ще се създаде възможност за непрекъснатост на процеса за изкупуване и доставка на необходимите количества суровини, както и ще бъде предоставена възможност за стабилизиране състоянието на стопанствата за отглеждане на дребни преживни животни в страната.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 20 май 2022 г., а крайният срок за изплащане на помощта е 20 юни 2022 г.

Подпомагане ще получат кланиците, които ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо следва да се реализира на територията на цялата страна.

Земеделските стопани, от чиито животновъдни обекти ще бъдат изкупени животните, следва да са били допустими за подпомагане по една от следните схеми през Кампания 2021, а именно:

– Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, необвързана с производство (ПНДЖ3);

– Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки в планински райони;

– Схема за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол.

Единичната ставка за подпомагане на кланица е 10 лв. за едно закупено и заклано дребно преживно животно.

ДФ „Земеделие“, съвместно с компетентните дирекции в МЗм ще изготвят указания за предоставяне на помощта, които ще бъдат  публикувани на сайта на Фонда.

Leave a Comment