Персоналът на аграрното министерство ще бъде намален със 100 щатни бройки

Предвидено е сливане на дирекции в проекта на нов Устройствен правилник

МЗХПерсоналът на Министерството на земеделието ще бъде намален точно със 100 щатни бройки – от 664 на 564. Това се вижда при сравняване на проекта на нов Устройствен правилник на министерството с предишния такъв от 2019 г.

Ще има също така обединяване на дирекции.

В новия правилник се предвиждат 5-ма заместник-министри, колкото бяха записани и в правилника отпреди 3 години. В момента те са трима и се очаква на мястото на освободения миналата седмица Атанас Добрев да бъде назначен нов заместник-министър. Дали ще има пет заместници на министъра не се знае.

Създава се нова дирекция „Сигурност“, каквато досега нямаше. Тя ще е с 10 щатни служители.

Числеността на общата администрация ще е 122 души при 179 досега. Специализираната администрация ще е с 369 служители при 428 според сега действащия правилник.

Промени в наименованията на дирекциите

Дирекция „Сигурност“ и дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ преминават на пряко подчинение на министъра на земеделието с оглед усложнената международната обстановка и кризисната ситуация в много стопански сектори в страната, се посочва в проекта на постановление.

Дирекция „Административно обслужване“ и дирекция „Информационно и комуникационно обслужване“ се обединяват в дирекция „Административно, информационно и комуникационно обслужване“, тъй като осигуряват документалното и техническото обслужване на администрацията на министерството по отношение на документооборота и информационните системи за електронно управление.

Дирекция „Финанси и управление на собствеността“ и дирекция „Стопански дейности, инвестиции и хидромелиорации“ се преобразуват в дирекция „Финансово управление“ и дирекция „Управление на собствеността“.

Дирекция „Директни плащания“ и дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ се обединяват в дирекция „Директни плащания и секторни политики“, която ще подпомага министъра на земеделието при провеждане на националната политика по прилагане на Общата селскостопанска политика на ЕС в областта на директните плащания и секторните политики и ще управлява изпълнението на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. по отношение на директните плащания и секторните политики.

Дирекции „Поземлени отношения и комасация“ и „Идентификация на земеделските парцели“ се обединяват в дирекция „Поземлени отношения, комасация и идентификация на земеделските парцели“. Новата дирекция ще осъществява функции, свързани с поземлените отношения и комасацията, стопанисването и управлението на земите от държавния поземлен фонд, опазването на земеделските земи и ще поддържа в актуално състояние Системата за идентификация на земеделските парцели и специализираните бази данни и регистри, свързани с нея, по начин, който е съобразен с целите на различните схеми и мерки по ОСП.

Дирекция „Морско дело и рибарство“ и дирекция „Обща политика в областта на рибарството“ се обединяват в дирекция „Морско дело и рибарство и обща политика в областта на рибарството“, тъй като осъществяват функции по разработване, координиране и провеждане на държавната политика в областта на рибарството, общата организация на пазарите на продукти от риболов и аквакултури. Новата дирекция ще изпълнява функциите на Управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. и на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021 – 2027 г.

 

Leave a Comment