Ути Бъчваров ще приготви на Гергьовден агнешки курбан на Събора на овцевъдите

Гозбата ще нахрани 2000 гости на празника на овцевъдите и козевъдите

Ути БъчваровВ първия ден на Националния събор на овцевъдите в България Ути Бъчваров лично ще приготви по стара рецепта вкусен агнешки курбан. Видният майстор ще запретне ръкави на 6 май, Гергьовден, на поляните край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Преди това, за да бъде осигурен основният продукт на курбана, Ути ще ръководи състезанието по обезкостяване на агнета между най-бързите и прецизни с ножа мъже и ще обяви победителя в разфасоването.

Веднага след това крехките агнешки мръвки ще потънат в огромен меден казан. Ръчно кованият готварски съд с диаметър 2 м е направен по подобие на казана в магерницата на българския манастир „Св. Георги“ в атонската Света гора. Премиерата на казана бе през 2013 г. на второто издание на Събора на овцевъдите и сега, на десетото издание, след множество гастроли в страна и чужбина, включително и в центъра на Париж , Ути ще готви в него за петстотен път.

В Гергьвския курбан кулинарният спец ще сложи месото от 5-6 агнета, над 100 връзки пресен магданоз и още толкова джоджен, по 100 кг лук и моркови, половин килограм черен пипер и чесън, колкото смогнат да обелят на място неговите баби-помощнички.

2000 порции от готовата чорба ще бъдат раздадени за здраве точно в 16,00 ч. на Гергьовден.

Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото  издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни. На поляните ще има изложение на животни /овце, кози, кучета и коне/, селскостопанска техника, оборудване и фуражи, фермерски състезания, панаир на продукти от овче и козе мляко и месо, био пазар, фолклор от цяла България, етно възстановки, изложение на занаяти и още много атракции за цялото семейство.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Leave a Comment