Пазарите и нова подкрепа за фермери в размер до 5% от бюджета на ПРСР ще са теми в Люксембург

Съветът на земеделските министри в ЕС ще обсъдят мерки за контрол и мониторинг на цените и доставките на торове

Съвет на ЕС в ЛюксембургКабинетът одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 7 април 2022 г., в Люксембург.

Европейската комисия и държавите членки ще обменят мнения относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. Страната ни приветства предприетите от Комисията мерки за извънредна подкрепа и облекчаване на положението за засегнатите сектори, но смятаме, че трябва да бъдат обсъдени допълнителни стимули за земеделските производители, както и по-­голяма гъвкавост при тяхното изпълнение предвид спецификите на държавите членки. Бихме искали да се разгледа възможността и за създаване на нова извънредна мярка по подобие т.нар. Ковид-19 мярка с максимален размер на общата подкрепа до 5% от общия принос на ЕЗФРСР. С оглед достигането на националния таван по отношение на помощта de minimis в Република България предлагаме да се повишат индивидуалните и национални тавани. В сектор „Захар“ Република България би искала да се регламентира преференциален достъп до суровини за рафинериите в държавите членки с дефицит на захарно цвекло. В сектор „Рибарство“ бихме искали да бъдат предприети незабавни действия за отключване и на кризисни мерки и по текущия фонд ЕФМДР 2014-2020.

Комисията ще представи на министрите своето Съобщение за „Гарантиране на продоволствената сигурност и повишаване на устойчивостта на продоволствените системи“, което беше публикувано на 23 март 2022 г. Република България приветства Съобщението на Комисията. Смята, че разходите и наличността на минерални торове трябва да продължат да бъдат приоритет до прехода към използване на устойчиви видове тор или методи за наторяване. Необходимо е да се положат всички усилия за контрол и мониторинг на цените и доставките на торове за земеделските стопани, с оглед защита на производството и задоволяване на търсенето в Европейския съюз. Подкрепя целите на Зеления пакт и произтичащите от него стратегически документи, но в краткосрочен и средносрочен план те следва да бъдат внимателно преосмислени през призмата на гарантирането на достатъчно храни на достъпни цени за всички граждани на Европейския съюз.

В рамките на заседанието се очаква министрите да проведат ориентационен дебат по селскостопанските аспекти на Предложението за Регламент за земеползването, промените в земеползването и горското стопанство от Пакета „Подготвени за цел 55″, въз основа на предварително формулирани от Френското председателство въпроси за структуриране на дискусията. Страната ни принципно подкрепя хармонизирането на методите за извършване на инвентаризации, като същевременно счита, че следва да се отчетат националните особености и да се проявява по-голяма гъвкавост, на чиято база да се реализира справедливо разпределение на усилията на държавите членки за поглъщане на парниковите газове съобразно техните специфики и характеристики. Също така страната ни подкрепя разширяването на териториите, в които се отчитат въздействията на природни смущения.

 

Leave a Comment