Исторически връх в цените на храните отчита ООН – почти 13% за месец и над 33% за година

Най-силно са поскъпнали слънчогледовото масло и рапицата, най-малко оризът и месото

зърноОрганизацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) съобщи днес, че войната в Черноморския регион доведе до рязко покачване на световните цени на храните през март до историческите им максимуми.

През март 2022 г. индексът на цените на храните на ФАО достигна средно 159,3 пункта, с 12,6% повече от февруари, когато достигна най-високото си ниво от създаването на индекса през 1990 г. На това ниво индексът е с 33,6% по-висок от март 2021 г.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО беше със 17,1 процента по-висок през март, отколкото през февруари, което отразява силното увеличение на цените на пшеницата и всички едри зърнени култури, главно поради войната в Украйна. През последните три години на Руската федерация и Украйна се падат около 30 процента от световния износ на пшеница и 20 процента от световния износ на царевица. Световните цени на пшеницата скочиха с 19,7% през месеца, което беше подкрепено и от опасенията за състоянието на посевите в Съединените американски щати. Цените на царевицата се повишиха с 19,1% за месец до рекордно високо ниво, ечемикът и соргото също бяха засегнати. В същото време, в резултат на многопосочната динамика на цените на ориза от различни страни и различно качество, средната стойност на котировките за този вид зърно през март остава практически непроменена и се оказва с 10 процента по-ниска от цифрата за същия период миналата година.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО се повиши с 23,2 процента в резултат на по-високите цени на слънчогледовото масло, на което Украйна е водещ износител в света. Цените на палмово, соево и рапично масло също се повишиха значително, като соевото масло беше допълнително подкрепено от опасенията за намаления износ от Южна Америка.

Средният индекс на цените на захарта на ФАО се е увеличил с 6,7 процента спрямо февруари, компенсирайки предишния спад, и е бил с 20 процента по-висок в сравнение с март 2021 г. Основната причина за увеличението на котировките на захарта е покачването на цените на суровия петрол и поскъпването на бразилския реален обменен курс, но благоприятните прогнози за производството в Индия предотвратиха по-голямо увеличение този месец.

Индексът на цените на месото на ФАО достигна средно 4,8 процента през март до най-висока стойност за всички времена, дължаща се на скока на цените на свинско месо, предизвикан от недостига на прасета за клане в Западна Европа. Международните цени на домашните птици също се повишиха поради намалените доставки от големите страни износителки поради огнища на инфлуенца по птиците.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО средно се повиши с 2,6% до 23,6% по-висок в сравнение с март 2021 г., като котировките на маслото и млякото на прах се повишиха рязко, тъй като търсенето на внос на краткосрочни и дългосрочни продукти увеличи доставките, предимно за азиатските пазари.

Актуализирани прогнози за зърно

В допълнение, ФАО публикува ново резюме на предлагането и търсенето на зърнени култури, което предвижда глобалното производство на пшеница през 2022 г. да достигне 784 милиона тона, което е с 1,1% повече от 2021 г. Тази оценка се основава на очакването, че най-малко 20 процента от площите, заети със зимни култури в Украйна, по-специално зимна пшеница, няма да бъдат прибрани в резултат както на преки щети, така и на липса или недостига на ресурси за прибиране на реколтата. Данните показват, че има благоприятни метеорологични условия в Русия, както и добри перспективи за реколта в Европейския съюз, Индия, Китай, Северна Америка и други страни. Освен това перспективите за фуражни култури остават много добри за Аржентина, Бразилия и Южна Африка.

По отношение на резултатите от реколтата през 2021 г., ФАО изчислява, че общото световно производство на зърнени култури е било 2 799 милиона тона, малко по-високо в сравнение с 2020 г., като производството на ориз е достигнало исторически връх от 520,3 милиона тона (по отношение на олющен ориз).

Глобалното потребление на зърнени култури за сезон 2021-2022 се предвижда на 2,789 милиона тона, като консумацията на ориз вероятно ще достигне рекордни нива, а потреблението на царевица и пшеница се очаква да нарасне.

Като се вземе предвид войната в Украйна, както и друга налична информация, ФАО прогнозира, че световната търговия със зърно през текущата селскостопанска година ще бъде 469 милиона тона, което е малко по-ниско от нивото на сезон 2020-2021. Очаква се Европейският съюз и Индия да увеличат износа на пшеница, а Аржентина, Индия и САЩ ще увеличат предлагането на царевица, компенсирайки частично спада на износа от Черноморския регион.

Leave a Comment