Иван Христанов: Подписано е постановление, което разрешава обработването на земите под угар

Потвърдено е, че със средства от ПРСР можем да раздадем спешна помощ
Извънредното подпомагане от Европейската комисия, което за България е 10,6 млн. евро, вероятно ще бъде увеличено с 200% от държавния бюджет

Иван Христанов„От вчера имаме потвърждение, че по втори стълб от ПРСР ще се освободи ресурс, за да бъде насочен за спешно подпомагане. Парите са необходими сега, а не след няколко месеца“, каза днес заместник-министърът на земеделието Иван Христанов на форума на в. Стандарт „Да! На българската икономика. Гарантиране на продоволствената сигурност”.

На въпроси на браншови организации, заместник-министърът посочи, че намерението на държавата да закупи по-евтин фураж и да подпомогне фермите в секторите Свиневъдство и Птицевъдство е отпаднало, тъй като точно тези сектори не се считат за приоритетни от Европейската комисия.

„Основната програма, по които са подпомагани тези сектори, е за хуманното отношение към животните. Правим всичко възможно, за да увеличим средствата“, заяви заместник-министърът.

„Отпадането на фуражите беше на среща, на която тези браншови организации не присъстваха. След като разговарях с тези асоциации, върнахме темата на масата, за да бъдат подпомогнати птицевъди и свиневъди с фуража. Той няма да бъде продаван под себестойността, но ще бъде на по-изгодни цени от вносния“, каза заместник-министърът.

Относно извънредната помощ от 500 млн. евро, която Европейската комисия реши да раздаде на фермерите в общността, и от която за България се падат 10,6 млн. евро, Иван Христанов заяви, че се прави всичко възможно с държавни средства тази сума да бъде увеличена с още 20 млн. евро.

Той съобщи още, че вчера е подписано постановление, с което да се даде възможност за обработване на 5% угари.

На въпрос на оранжериен производител защо с de minimis от 3,5 милиона лева ще се подпомогна всички оранжеристи, а не само тези, които имат високи енергийни разходи, отговорът бе, че е имало много малко заявки за подпомагане. Затова министерството е решило да подпомогне всички в бранша.

Христанов увери преработвателите, че не са забравени. Трябва само да се уточни дали подпомагането за преработвателния сектор да се поеме от земеделското министерство или от икономическото. Той обеща това да се уточни в разговор с министъра на икономиката Корнелия Нинова.

На въпроса защо ДДС за храни не е намален въпреки, че искането е подкрепено от 12 браншови организации, заместник-министърът каза, че въпросът трябва да се отнесе към финансовото министерство.

 

 

 

 

Leave a Comment