Очаква се днес земеделското министерство да обяви ставките по Ковид-схемата

череши
Консултативен съвет по растениевъдство: Помощи, проекти и недостиг на работници са сред темите

Днес следобед в Министерството на земеделието ще има Консултативен съвет на растениевъдите и среща с представители на животновъдни организации.

Очаква се и на двете заседания министерството да обяви ставките по Ковид-схемата.

Обявеният дневен ред за Консултативния съвет по растениевъдство включва: – Оперативна информация за състоянието сектор Плодове и зеленчуци 2021г. – площи и производство докладва дирекция „Растениевъдство“.

– Информация свързана с Ковид подпомагане в сектор „Плодове и зеленчуци“ 2022г. Възможности за разработване и нотифициране на нови Държавни помощи в сектор „Плодове и зеленчуци“.

– Информация относно обработката на проекти по инвестиционната мярка 4.1. – информация от дирекция Развитие на селските райони и ДФЗ.

– Обсъждане на възможностите за засилен контрол от БАБХ при вноса плодове и зеленчуци от трети страни за наличие на пестициди забранени за ползване в ЕС, и от страна на Агенция „Митници“ във връзка със занижените цени, на които се внасят.

Ще бъдат на масата и законодателните възможности за намаляване на ставката или обратно начисляване на ДДС за плодове и зеленчуци; възможностите за смяна на предназначението на земята свързано с изграждане на соларни системи за собствени нужди; възможността за удължаване на периода на прилагане на Националната програма за контрол на вредителите в трайни насаждения и съответно за увеличаване на бюджета на тази държавна помощ.

Други теми за обсъждане са подготвените промени в нормативната уредба на схемата „Училищен плод“; набелязване на мерки за разрешаване на проблема с недостига на селскостопански работници; проблеми свързани със застраховането на селскостопанската продукция.

 

Leave a Comment