Доц. Ганка Баева: Нормално е изкупната цена на маслодайната роза да е 3 лв.

бране на розиДобра реколта на розов цвят прогнозира засега доц. Ганка Баева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.

Доц. Баева обаче открои три основни проблема пред розопроизводителите тази година, пише БТА.

Първият от тях е работната ръка и по-точно сериозния недостиг на розоберачи. Вторият проблем са еднодневните трудови договори. Третият проблем е изкупната цена на розовия цвят.

Още през  февруари Сдружение „Българска розова долина“ поиска от Министерството на труда и социалната политика сключването на трудови договори да не спира помощите за безработица в срок от 90 дни. Целта е да се облекчат розопроизводителите от административната тежест при сключване на множество еднодневни договори по време на розобера. От сдружението поясняват, че в сектор „Розопроизводство“ прибирането на реколтата обикновено трае между 20 и 45 дни. През това време на едно стопанство може да се наложи да сключи 45 договора с един работник, а броят на наетите е голям. Приемането на предложението ще помогне да се разреши проблемът с недостига на работна ръка и ще облекчи не само розопроизводителите, но и всички земеделци.

Тревожна тенденция е изоставянето на розовите насаждения в цялата страна, както и изкореняването им, констатират от казанлъшкия институт.

През миналата година добивите от маслодайни рози бяха с 33 на сто по-малко от предходната, а от розов масло – с близо 5 на сто. През 2021 година за килограм розов цвят са се заплащали 1,50 до максимум 1,80 лева, а себестойността на килограм беше 2 лева, според доц. Баева.  Себестойността на реколта 2022  тепърва ще стане ясна, но цената на изкуствените торове вече е по-висока. Тази година, предвид инфлацията, нормално е да стигне 3 лева, прогнозира директорът.

Leave a Comment