НАЗ и организации от общо 9 държави от ЕС искат в обща декларация отлагане на ОСП с една година

В документа се настоява за дерогация на някои еко-мерки във Втори стълб, за незабрана на активни вещества на пестициди, за увеличаване на обвързаната подкрепа и за протеинови култури

Австрия - земеделиеОрганизации на земеделски производители от девет държави от ЕС призоваха за едногодишно отлагане на началото на новата Обща селскостопанска политика (ОСП), позовавайки се на последиците от войната в Украйна.

В съвместна декларация, подписана от 10 земеделски организации и камари от Унгария, Словакия, Чехия и Полша (Вишеградската четворка) плюс Румъния, България, Хърватия, Естония и Литва, и в 36 точки, представителите настояват новия програмен период да започне от 1 януари 2024 г. Документът е подписан още на 1 април на среща в Братислава и е изпратен до Европейската комисия и Европейския парламент.

От българска страна декларацията е подписана от председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

В обширния документ се изразява солидарност с украинския народ, но в същото време се посочва, че се очертава дълбока криза в продоволствената сигурност на Европа. Страните от региона на Трите морета са по-уязвими заради пряката търговия с Украйна и Русия и енергийната си зависимост.

10-те организации смятат, че е необходима фундаментална промяна на възгледите за продоволствената сигурност както на ниво ЕС, така и на национално равнище.

В декларацията се настоява да не се блокират някои активни вещества в растителнозащитни продукти, особено такива, за които няма пълноценни алтернативи. Освен това се посочва, че прилагането на пестициди в различните държави в ЕС е различно – например в 9-те изброени държави то е по-малко, отколкото в западните страни. Ограничаването на растителната защита ще доведе до по-ниски добиви, се посочва в декларацията.

Изискват се още дерогации на някои екологични условия в следващата ОСП като диверсификация на културите, а също и временно отлагане на мерките за агроекология и климат във Втори стълб.

Организациите настояват авансовите директни плащания за земя и животни да се извършат преди 16 октомври, а също така да бъдат намалени санкциите при неспазване на мерките за развитие на селските райони и директните плащания в случай, че има малки или незначителни нарушения. Искат също така да се увеличат максималните нива на допустими разходи при производствени инвестиции.

Друго, за което настояват земеделските общности на 9-те държави, е да се увеличи размера на обвързаните с производството плащания, а процентът за протеинови култури да се увеличи от 2 на 4 на сто.

В документа се посочва необходимостта от намаляване на административната тежест във вторичното законодателство, свързано с прилагането на ОСП.

Европейската комисия е призована да следи цените на избрани агрохранителни продукти, за да се идентифицира маржът между цените на производител и търговец.

Фермерите са изложени на 300% увеличение на цените на торовете. „Категорично се противопоставяме на въвеждането на 50% използване на зелен азот в производството на торове до 2030 г.“, пише в декларацията.

Според авторите на декларацията цените на европейския Зелен пакт трябва да се преразгледат, особено в текстовете, които предпоставят намаляване на производството на храни чрез намаляване на пестициди и торове, увеличаване на непроизводствените площи и увеличаване на площите за биологично производство. Те ще доведат до зависимост на ЕС от вноса от трети страни.

„Настояваме да се отложи създаването на регулаторна рамка за улавянето на въглерод поради потенциални финансови и административни тежести и потенциално намаляване на производството“, пише още в документа.

Костадин Костадинов, НАЗ:

Костадин Костадинов„Все още нямаме отговор на декларацията. Тя ще се обсъди първо в парламентарната земеделска комисия на ЕК, а също и в генерална дирекция „Агри“ в ЕК. 

Декларацията е внесена от Копа и Коджека в двете институции.

Събрахме се, тъй като наистина продоволствената сигурност в ЕС е заплашена и ситуацията няма да се нормализира години наред, дори и след войната. Само до няколко месеца ще видите нов ръст на цените на храните в България и ако не се вземат мерки, те ще станат непоносими. Нали наблюдавате какво се случва в момента с цените на агнешкото месо и с цените на доматите?

Иначе НАЗ е в инициативата „Три морета“ заедно с Вишеградската четворка и други държави от доста години. Участваме в общи срещи и заедно взимаме решения относно земеделските политики. 

Не съм коментирал тази декларация с други браншови земеделски организации в България, защото диалогът с тях е труден. Виждате, че въпреки че 70% от земеделските площи у нас са заети със зърнени и технически култури, за нас няма мярка Ковид, няма никакви помощи, все едно не съществуваме. „

Leave a Comment