Нулев ДДС за хляба и родните плодове и зеленчуци и намалена ставка за тока предлага ПП

Настимир Ананиев Снимка на БНР

Настимир Ананиев
Снимка на БНР

При зърното има свръх печалба, която може да се обложи, каза депутатът Настимир Ананиев

Нулев данък добавена стойност (ДДС) за хляба и произведените в България плодове и зеленчуци предлагат от „Продължаваме промяната“ на вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Това съобщи днес депутатът Настимир Ананиев от ПП пред Нова тв, поканен в сутрешното предаване, за да съобщи решенията от извънредния коалиционен съвет на управляващите, проведен снощи.

Предложението е внесено във финансовото министерство със съответните калкулации, но Асен Василев трябва да се произнесе дали това е възможно да се случи.

„Знаете, че при зърното има свръх печалба. Ако тя бъде обложена, ДДС може да падне“, обясни депутатът. Във всички сектори има норма на печалба, а сега покрай кризата има свръх печалба, продължи той. „Идеята е да се облекчи крайният потребител.“ Депутатът не уточни кой сектор точно трябва да бъде обложен – на производителите или на търговците.

Ананиев допълни, че ДДС върху родните плодове и зеленчуци също трябва да бъде нулев, за да може нашите производители да са конкурентни на евтиния внос.

За да се намали тежестта на инфлацията, от ПП предлагат на Асен Василев финансовото министерство да прецени с колко може да се намали ДДС за електроенергията. По-ниският данък е възможен заради свръх печалбата при производители и търговци заради поскъпването на тока.

От ПП ще предложат на обсъждане от коалиционните партньори тези предложения, които впрочем и други партии от управляващата група вече са предлагали.

Прочети още: Ако ДДС за храни и напитки падне на 9%, приходите ще намалеят с 1,2 млрд. лв., което ще вдигне преките данъци

 

Leave a Comment