БАБХ откри изнемощели и мъртви крави във ферма в Кочериново

В други две стопанства на същите животновъди обори, в които според ВетИс има 100 животни, са пълни … с ушни марки
Фермата

Фермата

Шест мъртви крави и нарушения на законодателството за отглеждане на животни бяха констатирани в животновъден обект в град Кочериново, област Кюстендил при проверка, извършена от експерти на ЦУ на БАБХ и служители на Министерство на вътрешните работи.

В обекта са установени и живи едри преживни животни, част от които във видимо влошено здравословно състояние – силно отслабнали и залежали.

Проверени са още две стопанства на същите животновъди, като в тях не са установени животни, въпреки че в информационната система на БАБХ ВетИС в тях фигурират общо над 100 говеда. В един от обектите са намерени и ушни марки, отстранени от животните.

Заключението на проверяващата комисия е, че условията за отглеждане на животни в трите обекта не съответстват на действащото национално и европейско законодателство, по отношение на здравеопазването и хуманното отношение към животните, и тяхната идентификацията.

Собствениците на животните са направили опит да осуетят проверката, което е наложило комисията да потърси съдействието на органите на МВР.

Към недобросъвестните стопани ще бъде приложена цялата строгост на Закона за ветеринарномедицинската дейност, като ще бъдат санкционирани с актове за всички нарушения.

Образувано е досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор.

Leave a Comment