Ив. Иванов: Разбрахме се със зърнопроизводителите за 570 лв./тон цена на зърното

Министърът на земеделието д-р Иван Иванов заяви на брифинг след среща със земеделци от област Бургас, че е напълно възможно до края на годината допълнителни над 200 млн. лв. да бъдат разпределени като държавна помощ и европейски финансиране.

По този начин фермерите ще бъдат компенсирани за претърпените загуби от високите цени на торове, препарати, горива, каза той. „Това ще допринесе и за задържане на цените на хранителните продукти, което е също важна част от държавната политика.“

Относно търговията на пшеницата д-р Иванов информира, че одобрените средства са преведени в петък и би трябвало до края на седмицата капиталът на дружество „Врана“  да бъде вписано в Търговския регистър. По думите му след това ще започне процедурата по ЗОП за търговията на борсата. „Ще има 10 дни обявление и 5 дни търговия, такъв е редът по закон и ние го спазваме“, каза земеделският министър. Той обясни още, че цената, която е коментирана със зърнопроизводителите  е 570 лв./тон. „Надяваме се да има такива, които ще предлагат и че национално отговорното поведение ще е преди интересът за печалба“, коментира министърът.

Земеделският министър обясни, че пшеницата ще се съхранява при производители или търговци, за което ще се плаща наем на складове. По думите му България има достатъчно складова наличност, за да се обезпечи съхраняването на зърното, както за наличното, така и за новата реколта.

Leave a Comment