1/3 от зимните посеви в Украйна няма да се ожънат и още толкова от земята ще пустее

115 милиона долара са нужни на украинските фермери, за да приберат пшеницата и да отгледат зеленчуци и картофи, алармира ФАО. Организацията разполага обаче само с 8,5 милиона
Архивна снимка от жътва в Украйна през юли 2019 г.

Архивна снимка от жътва в Украйна през юли 2019 г.

Спешно са необходими около 115,4 милиона щатски долара, за да се предотврати по-нататъшното влошаване на продоволствената сигурност и прекъсването на веригата за доставки на храни в Украйна. Днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) обяви необходимостта от незабавна подкрепа за украинските фермери при засаждането на зеленчуци и картофи през пролетния сезон и за спасяване на реколтата от зимна пшеница.

Като част от този план, в съответствие с ревизирания междуведомствен призив, ФАО е удвоила първоначалното си искане от 50 милиона долара. Към днешна дата обаче ФАО разполага с 8,5 милиона щатски долара собствени средства и вноски от Япония, Белгия, Европейския съюз, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) и Бюрото за хуманитарна помощ на USAID. Липсват 106,9 милиона щатски долара, констатират от организацията.

„Достъпът до храна и до производството се влошават в много региони на Украйна поради войната, така че усилията за подкрепа на селскостопанската дейност и функционирането на веригите за доставка на храни ще бъдат от решаващо значение за предотвратяване на продоволствена криза през 2022 и 2023 г.“, каза Рейн Полсен, Директор на Службата за извънредни операции и устойчивост на ФАО.

ФАО изчислява, че през 2022 г. една трета от реколтата може да не бъде прибрана и една трета от земеделската земя може да не се обработва. Принудителното разселване на цивилното население, бягащо от войната, и набирането на мъже в войските за териториална отбрана причиняват недостиг на работна ръка и  увеличаване на натовареността на жените.

Предварителните данни, събрани от ФАО по време на текущите оценки, показват, че земеделските производители на всички нива се нуждаят от пари, за да закупят суровини и услуги за производство на храна и продължаване на земеделието.

В краткосрочен и средносрочен план ФАО трябва да осигури селскостопански и други суровини. Осигуряването на зеленчукови и зърнени семена, заедно с парични средства, ще гарантира, че сезонните сеитби за производство на храни ще бъдат спазени в близко бъдеще.

Мерките в подкрепа на животновъдите ще включват разпределение на дребни животни, здравни ресурси за животните и фуражи, което ще позволи на домакинствата да произвеждат мляко, месо и яйца, за да задоволят нарастващото вътрешно търсене.

ФАО ще продължи да подкрепя средните производители и ключови пазарни играчи по веригите на стойността на селскостопанските храни, за да подобри функционалността на пазара и достъпа до храни в ключови населени места и градски центрове.

Освен това организацията заявява, че ще осигури безусловни парични трансфери, за да помогне на разселените хора и засегнатите от конфликт домакинства да задоволят широк спектър от основни нужди. Получателите могат да използват средствата за подпомагане на производството и продажбата на храни, включително за труд, транспорт, ветеринарни услуги и оборудване, когато има такива на местните пазари.

Leave a Comment