До двамата миньори в „Ораново“ ще се стигне от 10 дни до месец

рудник Ораново

Край рудник „Ораново“ всичко е черно-сиво

Надеждата, че двамата миньори в затрупания рудник „Ораново“ ще бъдат спасени, става все по-слаба, макар да не е изгубена напълно. Екипите, които работеха на три смени, за да стигнат до предполагаемото място, където са Николай и Иван, са пренасочени към обходен тунел. Разстоянието, което трябва да прекопаят, за да стигнат до площадката е 33 метра. До момента миньорите са напреднали едва с метър и половина. Експертната група, която ръководи спасителната мисия изчисли, че при най-оптимистичния вариант до крайната цел ще се достигне след 10 дни. А в най-лошия – до един месец. Вече са изминали 9 дни от драмата в „Ораново“.

Шансът за откриването и спасяването на момчетата в мината изведнъж се изплъзна в последните дни. При кръста на тунела се изсипа огромна глинена маса, която се превърна в заплаха за живота на спасителите. Калният поток засипа прокопаното до момента пространство и умножи по нула трудното напредване към предполагаемото убежище на двамата миньори. След като прецени ситуацията, оперативният щаб при мината реши да потърси друг подход към мястото от съседен, но отдалечен тунел.

Жените в близкото село се кръстят и молят за живота на Иван и Николай. Но една от тях днес каза пред бТВ: „Ако са живи ще е чудо!“ И добави: „Но Господ е отгоре…“

Leave a Comment