ЕК одобри 836 млн. евро държавна помощ за торове към фермерите на Полша

протест на свиневъди в Полша

Земеделците могат да получат по 107 евро/ха, но само до 50 ха

Европейската комисия одобри програма за помощ от 836 милиона евро на полското правителство. С това Варшава иска да помогне на фермери си заради изключително високите цени на торовете с пари от националния бюджет.

Полските фермери ще могат да получат 107 евро/ха за обработваема земя. Предвидени са 53,50 евро/ха за пасища.

Според Европейската комисия мярката е ограничена до максимум 50 ха. Една земеделска фирма може да получи максимум 5350 евро. Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски коментира в Twitter, че одобрението на Европейската комисия е „добра новина за Полша!“.

Отговорният еврокомисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви относно помощта за торове: „С този регламент Полша може да подкрепи земеделските производители, които са засегнати от увеличението на разходите за суровини“.

По този начин Европейската комисия одобри на третия път спорния полски пакет за помощ. Комисията два пъти отлагаше решението.

Основната точка на критика беше, че помощта не трябва да се прилага под формата на помощ de minimis. Лимитът на помощта de minimis от еквивалента на 112 милиона евро годишно вече е изчерпан за други мерки за помощ.

Leave a Comment