Търсенето и цените на земеделската земя в Добруджа достигнаха нов връх – 4000 лв./дка

нивиНай-скъпата земя в Добруджа достигна нов връх  – 4000 лева за декар, съобщиха за БТА брокери на недвижими имоти в Добричкия регион.

Пазарът е неспокоен и цените вървят нагоре, описа ситуацията Ралица Кулева, управител на една от най-активните агенции в сделките с чернозема. По думите ѝ, ръстът на най-търсените парцели – в землището на Балчик, е с около 1000 лева за декар в сравнение с миналата есен. Тенденцията на голямо търсене и малко предлагане на ниви е тръгнала от началото на годината след изплащането на високите ренти и с настъпването на инфлацията. В района на Балчик земеделски кооперации изплатиха на собствениците на земя по 170-175 лева за декар рента, което насърчи търсенето на пазара. Има хора, които търсят земя като сигурно убежище за свободните си пари. Брокерът коментира, че в селата край Балчик – Сенокос, Соколово, Гурково, Тригорци, по-големите парцели от над 50-60 декара също са в ценовия диапазон 3800-4000 лева за декар.

В другите райони на Добруджа – в землището на Генерал Тошево и Добричката селска община, нивите се търгуват до около 3500-3600 лева за декар. Дори край Тервел, където миналата година полетата вървяха по около 2000-2200 лева сега се предлагат за 3000-3200 лева, каза Кулева.

Брокери в местни офиси в Балчик на национални агенции за недвижими имоти потвърдиха пред репортер на БТА за тенденцията на поскъпване на земята. Пазарът в момента е неурегулиран, за няколко месеца ръстът в цените достигна 30 на сто, или с около 1000 лева за декар, заяви Николай Колев. Той посочи, че реални сделки в района се сключват при 3800 лева за декар.

Земеделската земя в Добричка област поскъпна средно с 500 лева за декар в сравнение с миналата есен и сделки за 4000 лева  са по-скоро единични, заяви пред БТА председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова. Тя посочва, че могат да се намерят полета и под 3000 лева в землищата на Тервел и Крушари.

Leave a Comment