Да, България е болна – но не заради протестиращите, а заради управляващите

Снощи, докато полиция и жандармерия се нахвърлиха срещу протестиращите, аз написах във Фейсбук:

Николай СлатинскиАвтор: Николай Слатински

Да управляваш на инат при демокрацията е невъзможно.

Да управляваш със сила и насилие при демокрацията е безумие.

Да нямаш в продължение на 40 дни диалог с протестиращите е самоубийствена глухота и слепота.

В началото на управлението си с Дилян Пеевски новата власт се простреля в крака. Днес тя се нацели в слабините.

В края на краищата има нещо по-важно от власт с цената на всичко и на всяка цена.

Жалко е, че управляващите не го разбират…

С палки и щитове можеш да смажеш всеки един протест, но не можеш да смажеш всички протести!

С палки и щитове можеш да спасиш временно властта си, но не можеш за дълго да останеш на власт.

Именно затова тази власт е пътник.

Тя вече пътува – към собствения си позор…

Днес, запознавайки си подробно с множеството и най-противоречиви коментари, искам да кажа следното:
Никой – ако си сложим ръце на сърцата – не е щастлив от случващото се. Затова разбирам моите приятели, които са смутени и объркани.

Но не може да се иска от протестиращите да понесат цялата отговорност, а тези, срещу които те протестират, да се прикриват със смокиновите листа на демократичните норми и така да се измъкват през балкона като спипан в прелюбодействието любовник.

При демокрацията основната отговорност се носи то политиците, главната вина е винаги на политиците.
Значи ако някои техни действия са успешни (макар че са направени заради обществото и по настояване на обществото), политиците проглушава ушите на всички с простия факт, че са си свършили работата и искат почести и слава за себе си и за никой друг.

Но ако се провалят и срещу тях избухне недоволство, те насочват отровните си стрели само и единствено срещу недоволните.

Обществото не може да бъде по-отговорно от политиците. Ако бе така, то нямаше да има нужда от политици.

Има 1001 причини за агонията, в която в момента се дави и задушава страната ни. Аз ще кажа тук за една от тях – тя в никакъв случай не е хиляда и първата:

Водещите лидери на БСП (за ДПС не говоря – там лидерите отдавна са свръхбогати и ползват политиката за лично облагодетелстване, те дори обучават висшия си партиен актив на корупционни практики, присвояване на еврофондове и източване на държавата) за последните години направиха гуши и банкови сметки, дръпнаха много в материално отношение, забогатяха неимоверни, защото всеки си има някакви свои хохегери, булгартабаци, братягалевци, батковци и прочие братковци. В резултат на това те загубиха окончателно социалната си чувствителност, притъпиха сетивата си, загладиха косъма си. И станаха арогантни, безпардонни и безкритични към себе си, оглушаха и ослепяха социално.

Затова загубиха всякакво доверие у обществото, различно от сляпата партийна лоялност, която си е вид фундаментализъм, меко талибанство…   Обществото ги предчувстваше, че ще започнат от началото да управляват непочтено, то беше мнително, недоверчиво. И те с първата си дилянпеевска крачка го убедиха, че тази му мнителност, тази му недоверчивост, подозрителност са били абсолютно основателни, даже е имало известно подценяване от присъщата на българина толерантност и от вековното му схващане, че който е до кацата с мед, все някак ще си оближе пръстите…

Нещата рухнаха веднага, още тогава – от първата дилянпеевска стъпка. Гърнето се спука, от него започна да протичат непочтеност, рецидиви на най-лошото от тройната коалиция, откровен лобизъм и обслужване на олигархията, плюс пълна безотговорност към финансите и банките… Снощи спуканото гърне бе натрошено на парчета.

Защото не може да си непочтен човек в личен план, а да управляваш почтено.

Не може, абсолютно не може.

Това е една от причините за сегашната агония. А освен нея има още 1000.

Това не е индулгенция за всичко, което правят протестиращите. А само напомняне, че протестиращите са функция, следствие и резултат от управляващите.

Управляващите са болестта, протестиращите са само външна проява на тази болест. И дори да изглеждат на моменти не съвсем естетично, те имат оздравителен ефект – тъй като казват, показват и доказват на обществото, че болестта се нуждае от спешно лечение, от химиотерапия.

Не се сърдете на химиотерапията, че при нея на организма му се гади и повръща понякога.

Leave a Comment