Рапицата поскъпна до 1081 евро след като Индонезия спря износа на палмово масло

прибиране на рапицаЦената на рапичното зърно се покачи до почти 1100 евро на европейския фючърсен пазар, което е нов рекорд. Като допинг за поскъпването подейства спирането на износа на най-големия износител на палмово масло Индонезия. В резултат на това глобалните цени на растителното масло се повишиха близо до многогодишни връхни стойности в целия свят. Към това се добавя и липсата на износ на украинска рапица.

Цените на рапицата в Европа приключиха миналата седмица с нов рекорд, като фючърсите за началото на май стигнаха 1081 евро за тон. Това е увеличение със 17 евро спрямо предишния ден. Новата реколта от рапица (август) влезе в продажба при 881 евро за тон.

Недостигът на слънчогледово масло и индонезийската забрана за износ на палмово масло увеличават значително търсенето на рапица и рапично масло, но предлагането е изключително ниско. Европейският пазар се подготви за продължителен недостиг на украинско слънчогледово олио след войната в Украйна и голяма част от търсенето сега се измества към рапица. Отчитат се все повече заинтересовани купувачи от бранша за рапица и рапично масло, също и за следващата реколта.

След слабата реколта от рапица през 2021 г. и очаквани крайни запаси на изключително ниско ниво, от август ще има сериозни проблеми с доставките. Освен това Европейската комисия очаква само 4,0 милиона тона внос на рапица за новата кампания. Това ще е намаление с 900 000 тона спрямо предходната година.

Следващата реколта в никакъв случай не може да запълни огромната празнина, като се очаква европейската площ да достигне 5,64 милиона хектара, което е увеличение от около 300 000 хектара в сравнение с миналата година. Реколтата ще бъде 18,1 милиона тона, след 17,0 милиона тона през 2021 г.

Маслата – за храна, а не за биодизел

Цените на растителното масло в световен мащаб се покачиха, предизвикани от решението на Индонезия да забрани износа на палмово масло. Ходът на Индонезия, който трябва да влезе в сила на 28 април, доведе до покачване на цените на растителното масло. Палмовото масло, най-широко използваното растително масло, се повиши с над 6% на малайзийската фондова борса, доближавайки се до най-високия си рекорд през март, докато фючърсите на соево масло в Чикаго се колебаеха близо до най-високото си ниво от 2008 г.

Анализатори, цитирани от Ройтерс, заявиха, че цените на палмовото масло ще продължат да се покачват на фона на забраната за износ, добавяйки нов възходящ импулс към конкурентните цени на растително масло и маслодайни семена спрямо горивата, тъй като решението на Индонезия предизвика „криза“ в глобалния недостиг на олио за готвене.

„Много е важно страните да гарантират, че наличните масла и мазнини се използват за храна и временно да преустановят или намалят нуждите си от биодизел“, каза за Ройтерс генералният директор на Малайзийския борд за палмово масло. Малайзия, на която се падат 31% от световните доставки на палмово масло, е вторият по големина производител на палмово масло в света след Индонезия с 56%.

 

Leave a Comment