Световната банка: Очаква се скок на пшеницата с 43%, на торовете с 69%, на енергията с над 50%

Институцията предупреди, че войната ще предизвика най-големия стоков шок от 70-те години на ХХ век

хедер жътва, пшеницаВ нова прогноза на Световната банка се казва, че смущенията, причинени от конфликта в Украйна, ще допринесат за огромно покачване на цените на стоки, вариращи от природен газ до пшеница и памук.

Хуманитарни последици за най-бедните домакинства

Увеличението на цените „започва да има много големи икономически и хуманитарни последици“, каза Питър Нейгъл, съавтор на доклада, пред Би Би Си.

Той каза, че „домакинствата по света изпитват криза в цената на живота“.

„Ние сме особено притеснени за най-бедните домакинства, тъй като те харчат по-голям дял от доходите си за храна и енергия, така че те са особено уязвими от този скок на цените“, добави старшият икономист в Световната банка.

Енергията

Очаква се цените на енергията да се увеличат с повече от 50%, което увеличава сметките на домакинствата и бизнеса, казва Световната банка.

Най-голямо поскъпване ще има цената на природния газ в Европа, чиято цена се очаква да се увеличи повече от два пъти. Предвижда се цените да паднат през следващата и през 2024 г., но дори и тогава ще останат с 15% по-високи от миналата година.

Докладът на Световната банка казва, че това означава, че от най-ниските нива от април 2020 г. до най-високите през март тази година сме свидетели на „най-голямото 23-месечно увеличение на цените на енергията след покачването на цените на петрола през 1973 г.“, когато напрежението в Близкия изток доведе до криза.

По подобен начин се очаква цените на петрола да останат повишени през 2024 г., като за барел на референтната мярка Brent Crude ще се плаща средно 100 долара тази година, нещо, което ще доведе до широко разпространена инфлация.

Русия произвежда около 11% от петрола в света, третият по големина дял, но в доклада се казва, че „прекъсванията в резултат на войната се очаква да имат траен негативен ефект“, тъй като санкциите означават, че чуждестранните компании напускат и достъпът до технологии е намален.

Понастоящем Русия осигурява 40% от газа на ЕС и 27% от своя петрол, но европейските правителства имат намерение да откажат своите страни от доставките от Русия. Това помогна за повишаване на глобалните цени, като създаде повече търсене на доставки от другаде.

Рекорди за пшеницата

Прогнозата за суровини на Световната банка също предупреди, че много храни ще получат рязко покачване на разходите си. Индексът на цените на храните на ООН вече показва, че те са най-високи от началото на записите преди 60 години.

Предвижда се пшеницата да нарасне с 42,7% и да достигне нови рекордни нива в доларово изражение. Други забележителни увеличения ще бъдат 33,3% за ечемик, 20% за соя и 29,8% за олио и 41,8% за пилешко месо. Тези увеличения отразяват факта, че износът от Украйна и Русия е намалял драстично.

Преди войната двете страни представляват 28,9% от световния износ на пшеница според JP Morgan и 60% от световните доставки на слънчоглед – ключова съставка в много преработени храни – според S&P Global.

Цените на други суровини, включително торове, метали и минерали, също се очаква да се повишат.

Разходите за дървен материал, чай и ориз са сред малкото, които се очаква да паднат.

„Пшеницата е един от най-трудните за заместване износ на селскостопански стоки“, според изследователска бележка на Bank of America. В нея се посочва, че лошите метеорологични условия в Северна Америка и Китай вероятно ще усилят въздействието от намаляване на украинските доставки, нещо, което ще продължи, защото войната наруши пролетния сезон на засяване.

Бележката също така предполага, че доставките на зърно и маслодайни семена от Украйна са паднали с повече от 80% поради боевете и този загубен износ в течение на една година „се равнява на около 10 дни световни доставки на храна“.

Главният изпълнителен директор на Archer Daniels Midland, един от четирите големи търговци на хранителни стоки в света, каза, че не очаква цените да паднат скоро.

Тъй като американската фирма обяви 53% увеличение на нетната печалба за първите три месеца на тази година, до 1,05 милиарда долара, Хуан Лучано каза: „Очакваме намалени доставки на реколта, причинени от слабата реколта от канола (рапица), късите реколти в Южна Америка, и сега смущенията в Черноморския регион. Това ще доведе до продължаване на напрежението на световните пазари на зърно през следващите няколко години“.

Г-н Нейгъл от Световната банка каза, че други страни могат да помогнат за решаването на недостига на доставки, причинен от войната на Украйна в средносрочен план.

Въпреки това прогнозираното 69% увеличение на цените на торовете тази година означава, че „има реален риск, заради използването на по-малко торове, земеделските добиви да намалеят“.

Като цяло за стоките в доклада на Световната банка се казва: „Докато обикновено се очаква цените да достигнат пик през 2022 г., те ще останат много по-високи от прогнозираните по-рано“.

В него се добавя, че „перспективите за стоковите пазари зависят до голяма степен от продължителността на войната в Украйна“ и смущенията, които тя причинява на веригите за доставки.

Leave a Comment