Министър Иванов: Не е важно дали ще бъда министър след две седмици

От юни нататък се раздадат 143,5 млн лв. заради Ковид-19, 120 млн лв. за животновъди, € 44 млн. от ПРСР, 31,2 млн. евро от ЕК

Иван ИвановКъм земеделските стопани непрекъснато постъпват и ще постъпват средства, каза днес земеделският министър Иван Иванов пред бТВ .

През юни към тях ще се разпределят 143,5 млн. лв. от така наречената Ковид-помощ.

До септември животновъдите ще получат обещаните от финансовия министър Асен Василев 120 млн. лв. държавна помощ (все още ненотифицирана), която ще подпомогне също така свиневъди и птицевъди.

От ЕС ще получим 10,6 млн. евро, а те ще бъдат увеличени с 200% от националния бюджет, за да станат 31,2 млн. евро.

А освен това България очаква разрешение да разпредели като подпомагане 5% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони, които представляват около 44 милиона евро.

Изброяването на различните направления за подпомагане бе по повод въпроса как ще се помогне на животновъдите, които миналата седмица посетиха Европейския парламент, за да потърсят помощ. Земеделският министър каза, че сектор Животновъдство буквално е бил криминализиран в последните години.

Министърът обясни и защо все още не е започнало изкупуване на зърно за държавния резерв. Той посочи, че купуването не може да стартира, тъй като все още не е вписано увеличението на капитала с 1,1 млрд лева на държавното дружество „Врана“ЕАД. Вписването ще се случи до две-три седмици в най-добрия случай, уточни Иван Иванов.

Относно въпроса дали след две седмици ще е министър, ако България предостави военна помощ на Украйна, а лидерът на БСП Корнелия Нинова спази думите си, че партията ще напусне коалицията при подобен сценарий, Иван Иванов отговори, че въпросът не е важен за него. Все пак той обясни, че ако събитията се развият в тази посока, решението за напускане на управляващата коалиция ще се вземе от Националния съвет на БСП.

 

Leave a Comment