ФАО събира 50 държави от Европа и Азия на конференция за продоволствената сигурност

ФАООколо 50 държави от Европа и Централна Азия ще присъстват на 33-та сесия на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на Регионалната конференция на ООН за Европа (RKE33), където ще могат да обсъждат актуални въпроси на продоволствената сигурност и трансформацията на агрохранителните системи. Срещата в Полша се провежда в контекста на продължителни кризи, докато страните от региона се борят с предизвикателствата, породени от пандемията COVID- 19 . Междувременно конфликтът в Украйна засяга производството и търговията с основни агрохранителни продукти и заплашва живота и поминъка на милиони хора в Европа, Централна Азия и извън нея.

Участващите страни ще обсъдят факторите, влияещи върху глобалната продоволствена сигурност и селското стопанство, включително нарастващите световни цени на храните, и ще проучат подходи за трансформиране на агрохранителните системи в Европа и Централна Азия и изграждане на устойчиви вериги на стойност.

Регионалната конференция е най-висшият ръководен орган на ФАО в Европа и Централна Азия. Тази година четиридневната конференция ще се проведе от 10 до 13 май и ще бъде домакин на полското правителство. Конференцията ще се проведе в хибриден формат: в хотел Doubletree Hilton в Лодз и онлайн, за участници в уебкаст дистанционно.

Освен министри на земеделието и други държавни служители от Европа и Централна Азия, конференцията ще събере групи на гражданското общество, представители на частния сектор, партньори за развитие и наблюдатели.

Лектори на сесиите на RKE33:

∙ Генерален директор Кю Донгю , Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на Обединените нации.
∙ Хенрик Ковалчик , вицепремиер и министър на земеделието и развитието на селските райони на Република Полша
∙ Збигнев Рау , министър на външните работи на Република Полша
∙ Джамшид Ходжаев , министър на земеделието на Узбекистан и председател на RC
∙ RC32 Председател на Съвета на ФАО
∙ Габриел Фереро , председател на Комитета по световна продоволствена сигурност (CFS)
∙ Говорител на гражданското общество (TBC)

Конференцията ще осигури форум за диалог на високо ниво, включително относно:
∙ Пътища за трансформиране на агрохранителните системи в Европа и Централна Азия – регионални действия за прилагане на Стратегическата рамка на ФАО 2022-2031.
∙ Устойчиви хранителни вериги на стойност, практичен подход за трансформиране на агрохранителните системи за здравословно хранене в Европа и Централна Азия.

Конференцията ще включва следните съпътстващи събития:
∙ Стартиране на Регионална техническа платформа за зелено земеделие
∙ Даване на възможност за цифрова трансформация на селското стопанство чрез стратегии на страната: Перспективи на страната и селата
∙ Десетилетие на семейното земеделие и правата на фермерите на Организацията на обединените нации по време на криза

Leave a Comment