Корнелия Нинова разбра на борса Първенец, че половината производители не са регистрирани

Корнелия Нинова на борсата в ПървенецВицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова разгледа днес зеленчуците и плодовете на тържище Родопи-95 до с. Първенец, Пловдивско и с удоволствие установи, че част от тях са български. Такива бяха марулите, зеленият лук и ягодите. „Браво“, похвали тя производителите, а някои от тях използваха момента, за да се оплачат.

Едно момиче, което продаваше лук, разказа, че нейната майка е производител на зеленчуци в оранжерии и на открито, но е била отрязана за субсидиите „заради два квадрата, които не отговаряли“.

Икономическият министър посъветва девойката на всяка цена да се бори за правото да получи подпомагане. Тази година за плодовете и зеленчуците ще бъдат платени допълнително 53 милиона лева, каза Нинова, визирайки нотифицираната държавна помощ за щетите от Ковид-19, за която в момента се кандидатства.

Доста производители, при които се спря министърът, казаха, че не са регистрирани по Наредба №3 като такива.

Друг мъж от с. Оризари, Пловдивско критикува фонд „Земеделие“ за това, че при проверка, извършена през ноември м.г., инспектор установил, че полето е засадено с тиквички и зеле и по тази причина също не е получил обвързано подпомагане. „А тези зеленчуци бяха втора реколта. Първата я прибрах и беше според описаните площи“, каза производителят.

Корнелия Нинова обобщи на края на обиколката из борсата, че поне половината от земеделците, които е видяла днес, не са регистрирани. „Очевидно имат проблем да се регистрират и затова трябва да им помогнем“, каза тя.

Вицепремиерът и лидер на БСП коментира също поетите ангажименти от премиера Кирил Петков при посещението му в Украйна и разговора с президента Володимир Зеленски. Тя каза, че след като премиерът се върне, ще има коалиционен съвет. Нинова изрази леко съмнение относно предстоящото заседание в парламента на 4 май, на което ще бъде обсъдена и евентуално гласувана военна помощ за Украйна. „Нека да изчакаме да видим какво ще се гласува“, предложи с усмивка тя.

 

Leave a Comment