Честваме цар Борис-Михаил, Покръстителят на българите

Православната църква чества паметта на Св. Цар Борис-Михаил Покръстител

Православната църква чества Св. Цар Борис-Михаил Покръстител, починал на днешния ден преди 1116 г.

Днес православната църква чества Борисовден. Прославя се св. цар Борис-МихаилПокръстител на българския народ. Тази година се навършват и 1158 години от приемането на християнството по нашите земи.

Цар Борис-Михаил – Покръстител на българите бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток – Цариград, и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Борис се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император – Михаил. Кръстили се болярите и целият народ в 865 година.

След смъртта на светите братя Кирил и Методий учениците им намерили прием в България и подпомагали Борис в религиозно-просветната и книжовна дейност. Обикнал монашеския живот, цар Борис в 889 година поставил на престола по-големия си син Владимир и се оттеглил в манастир. Но недоволните боляри подтикнали Владимир към преврат, за да възвърне езическата религия. Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил метежа. Владимир бил свален и на негово място бил поставен по-малкият син Симеон.

Борис се върнал в манастира на пост и молитва и завършил живота си като монах в 906 година на 2 май. Като покръстител Св. цар Борис е наречен „равноапостолен светец“.

Днес имен ден имат Борис, Боряна, Борислав, Борил.

Leave a Comment